De man die voor uw pensioen zorgt

Bernard Cardon de Lichtbuer was jarenlang de topman van de vastgoedbevak Cofinimmo. Nu is hij voorzitter van de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen. Dat was hij in 1985 ook al.

“Op zestig jaar zijn we nog te jong om voor de televisie te gaan zitten,” zegt Bernard Cardon de Lichtbuer (66), de nieuwe strijdvaardige voorzitter van de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen ( BVPF). Hij vindt de pensioenleeftijd van 65 achterhaald. “Mensen zijn vaak actief tot hun 85ste. Vandaag is de derde leeftijd voorbijgestreefd en spreken we al over de vierde leeftijd. De periode tussen die twee leeftijden moet actief overbrugd worden.”

Het is de tweede keer dat Cardon voorzitter wordt van deze belangenorganisatie, nadat hij in 1984 voor de eerste keer voor drie jaar werd aangesteld. Vandaag zijn de uitdagingen misschien wel groter dan twintig jaar geleden. Niet alleen moet de pensioensector zich opmaken voor de vergrijzing van de bevolking, ook staat de vereniging voor een herstructurering. Zo besliste de BVPF haar naam te veranderen in Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen en zet ze haar deuren open voor nieuwe pensioenfondsen, zoals sectorpensioenfondsen en pensioenfondsen voor zelfstandigen.

Cardon zelf denkt er nog niet aan om met pensioen te gaan. Toen de handelsingenieur in 1986 na twintig jaar dienst op de financiële afdeling van Tractionel overstapte naar Umicore (toen Union Minière) kon hij niet voorzien dat hij drie jaar later al op brugpensioen gestuurd zou worden. Cardon: “Ik was 53 jaar en zat thuis. Een jaar heb ik mij geheroriënteerd en toen heb ik de stap naar Cofinimmo gezet.” Cardon stond in 1983 aan de wieg van de vastgoedbevak, die vandaag ongeveer 1,7 miljard euro beheert. “Ik was niet geboren om in het vastgoed te werken, maar Cofinimmo is waarschijnlijk mijn mooiste carrière-ervaring,” aldus Cardon.

Een workaholic is Cardon niet (meer). Regelmatig vakantie nemen en tijd spenderen met zijn vier kinderen en evenveel kleinkinderen is eveneens belangrijk. “Iedereen moet meewerken aan de oplossing van het pensioenprobleem, maar dat wil niet zeggen dat we even hard als vroeger moeten werken. We moeten voornamelijk onze ervaring ter beschikking stellen, voor geld of voor niets.”

Bernard Cardon de Lichtbuer (66).

Is: voorzitter van de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen.

Vrije tijd: reizen, wandelen.

A.G.

“Op zestig jaar zijn we te jong om voor de televisie te gaan zitten.””Ingenieurs staan dicht bij de vraag hoe de mens nieuwe ontwikkelingen kan toepassen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content