De magie van Houthalen

ROYAL LIMBURG Dankzij grote investeringen ligt het parcours er opnieuw schitterend bij.

In 2018 en 2019 werd de Royal Limburg zwaar getroffen door de extreme warmte en de talrijke onweders. Het is niet meer dan een nare herinnering, want nu ligt het Limburgse parcours er opnieuw schitterend bij. Het is ongetwijfeld een van de mooiste in het land. “Twee jaar geleden droeg ons parcours de sporen van een bloedhete zomer die werd gevolgd door stortregen. Het zand was op de fairways gaan liggen en op de greens groeiden paddestoelen”, zegt vicevoorzitter Godfried Benijts, die aan het hoofd van de onderhoudscommissie staat. “We moesten toen zelfs twee holes sluiten.”

Maar de prestigieuze Limburgse club haalde de grote middelen boven. “Ik vermijd liever problemen dan ze te moeten oplossen”, vervolgt Benijts, die samen met de nieuwe greenkeeper, Davy Driesen, aan de slag ging. Eerst werd op alle fairways een intelligente automatische sproei-installatie geplaatst, rekening houdend met het milieu. “Het was een grote investering, meer dan 600.000 euro, maar ze leverde resultaat op. We pompen het nodige water uit de vijver van de eerste hole en plaatsten langs weerszijden van de fairways een sproeisysteem. Het water komt op de fairways terecht maar vermijdt de rough. De drainage wordt gestuurd door software die rekening houdt met de specifieke noden van elk stukje terrein.”

Dankzij dat heel geavanceerde systeem en de aandacht voor biodiversiteit ligt het parcours van Houthalen er opnieuw magisch bij. Noem het gerust een metamorfose. “De twee maanden lockdown in het begin van het jaar hielpen ons om aandacht te hebben voor de kleinste details. Onze fairways liggen er nu bij als tapijten.”

De Limburg werd in 1966 aangelegd in Houthalen en werd in 2016 ‘Royal’. Vandaag is de club een referentie in het Belgische golf. Het terrein werd getekend door de bekende architect Fred Hawtree, die ook La Marache van de Waterloo heeft ontworpen. Later werd het aangepast door Bruno Steensels, die ook verantwoordelijk was voor The National in Sterrebeek. Op de championshipcourse (6300 meter) werden al heel wat nationale en internationale toernooien gespeeld. Het Limburgse terrein staat bekend als een van de moeilijkste van het land. De Royal Limburg heeft ongeveer duizend leden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content