De macht van opera

Zeven operapremières, zeven Europese steden, zeven sociaalpolitieke contexten: HET Victoria & Albert Museum huldigt zijn nieuwe vleugel in met een veelzijdige operatentoonstelling.

Met Verdi’s Falstaff in Opera Antwerpen en Poulencs Dialogues des Carmélites in De Munt zetten de grote Belgische operahuizen deze week hun eindejaarsprogrammering in. Maar wie in de kerstperiode in Londen is, kan opera uit een compleet ander standpunt bekijken. Het Victoria & Albert Museum belicht opera als een audiovisueel medium waarmee al vijfhonderd jaar aan politiek en maatschappijkritiek wordt gedaan.

Deze spectaculaire tentoonstelling is de perfecte opener voor de vernieuwde Sainsbury-vleugel van het museum. Over zeven opera’s worden kunstobjecten en bronnen getoond: originele partituren, schilderijen, een replica van een baroktheater, boeken en muziekinstrumenten. De bezoeker leert de sociaalpolitieke context kennen van de zeven Europese steden waar ze in première gingen. We starten in het Venetië van de late renaissance, passeren langs Londen voor Georg Frideric Handel, houden halt in Wenen voor Mozart en stoppen in Leningrad voor Dmitri Sjostakovitsj. Een must voor wie opera uit zijn cocon wil halen.

Opera: Passion, Power and Politics, tot 25 februari in het Londense Victoria & Albert Museum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content