De Kromme Dissel

Angélique Schmeinck, chef-kok van het Nederlandse restaurant De Kromme Dissel, serveert evenwichtige en hedendaagse gerechten met de juiste smaken.

Wie zin heeft in een avondje of een weekend culinaire verwennerij, kan terecht in Hotel Klein Zwitserland. Het hotel, dat ook bekend staat als conferentieoord, behoort tot de Bilderberg Groep (de keten van Het Grote Genieten) en ligt verscholen in het groen van een sjieke villawijk aan de rand van de Veluwse bossen en op twaalf kilometer van Arnhem. Aan de buitenkant ziet het complex eruit als een familiehotel uit de Alpen. Achter de façade in chaletstijl bevindt zich een viersterrenhotel met 72 comfortabele en goed uitgeruste kamers, een beauty center, een overdekt, verwarmd zwembad, thermenbaden, een Finse sauna, een Turks stoombad en een snelbruiner.

Bij het hotel liggen twee restaurants: De Kriekel en De Kromme Dissel. Het laatste is ondergebracht in een authentieke Oudsaksische boerderij en geldt als een vaste, culinaire waarde. Al dertig jaar lang heeft het een Michelin-ster – een record voor Nederland.

Aan het fornuis staat chef-kok Angélique Schmeinck (34 j.), een bescheiden kokkin (mannelijke chefs lijken zich meer dan vrouwen in het openbaar te manifesteren) die in 1998 benoemd werd tot Lady-Chef of the Year. Voor haar is koken een kwestie van gevoel: een nieuw gerecht komt niet uit een boekje, maar van binnenuit.

Dat Nederland tegenwoordig culinair meetelt, werd ons in De Kromme Dissel dan ook meer dan bevestigd. De ontvangst is er op niveau, maar wat stijf. Het is er ouderwets gezellig: in de hoeve flakkeren alom kaarsjes, het haardvuur brandt, er speelt een pianist en de tafels zijn feestelijk gedekt. Wij kozen het menu Alliance van vier gangen (110 fl of zo’n 2000 frank). Op tafel kwam een sierlijk glazen bord met een smakelijke bereiding van stekelrogvleugel met versnipperde zwarte olijven, avocadocrème en aardappelwafels. Er volgde met specerijen gemarineerde Schotse zalm, verwerkt in een parfait en vergezeld van komkommergelei. Het hoofdgerecht bestond uit gebraden rugfilet van hertenkalf, op het bord gebracht met shii-take, groene asperges, couscous met morieljes en citroenrasp en fluwelige ganzenleversaus. Om af te sluiten, kregen we een frivool nagerecht van gelei van champagne en bloedsinaasappel met pulp van gedroogde abrikozen, citroensorbet en zoete dragonsiroop. Wij waren onder de indruk van de juiste smaken en kwalificeren de bereidingen van Angélique Schmeinck als evenwichtig en hedendaags. Belgen bezoeken hotel Klein Zwitserland en De Kromme Dissel vooral in het weekend. Bij het hotel is een tennisbaan en in de omgeving zijn verschillende fietsroutes uitgestippeld.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content