De kleine stap achterwaarts

Aziatische aandelen kregen de voorbije maanden klappen. Maar het zou verkeerd zijn Azië te snel aan de kant te schuiven, zeggen de analisten van de Aziatische fondsen van Fidelity.

Fidelity is een van de actiefste beheerders van Aziatische-aandelenfondsen. De groep heeft er tien regionale centra, waar 50 analisten en 35 fondsbeheerders werken. Onder de fondsen van Fidelity die vier of vijf Morningstar-sterren hebben, zijn er maar liefst zeven die focussen op Azië. De opkomende markten gaven beleggers de afgelopen maanden weinig reden tot feestvieren, maar de fondsen van Fidelity haalden toch nog een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 11 procent over de voorbije drie jaar. De volatiliteit van die producten blijft zeer hoog. Ze zijn enkel weggelegd voor beleggers die zich niet uit het lood laten slaan door sterke koersschommelingen.

Blijven groeien

Volgens Medha Samant, het hoofd beleggingen in Azië, zou het verkeerd zijn Aziatische aandelen te snel aan de kant te schuiven. Ze noteren met een historisch hoge korting tegenover de westerse markten. Als de groeivooruitzichten van de regio verbeteren, hebben ze een sterk inhaalpotentieel. “Wij denken dat Azië kansen blijft bieden”, zegt Samant. “Die landen groeien nog altijd sneller dan de ontwikkelde landen, en ze kunnen ook profiteren van de lage olieprijs. De overheden beschikken nog over mogelijkheden om hun monetaire beleid te stimuleren.”

De verschillen tussen de Aziatische landen blijven zeer groot. Het grootste verschil is gelegen in de snelheid waarmee ze structurele hervormingen doorvoeren: in een hoog tempo in China en India, en veel langzamer in Japan en Indonesië. “India blijft een land dat we bijzonder waarderen. De regering heeft maatregelen genomen om de inflatie te bestrijden en de groei aan te zwengelen.”

Samant gelooft dat de economische vertraging in China vrij normaal is voor een economie die evolueert naar een model dat stoelt op binnenlandse consumptie, met een overheid die wellicht blijft ingrijpen om het evenwicht te behouden.

Smallcaps

Het Fidelity Fund – Asian Smaller Companies, een van de beste Aziatische fondsen van de vermogensbeheerder, wordt sinds 2012 beheerd door Nitin Bajaj. “Smallcaps zijn het marktsegment dat mij het meest interesseert. Doordat die bedrijven kleiner zijn, zijn hun activiteiten gemakkelijker te analyseren en te begrijpen. De enige manier om een aantrekkelijk aandeel te kopen, is meer informatie te hebben dan de persoon die het aandeel bezit. Daarom is onderzoek zo belangrijk in onze beleggingsstrategie.”

Fidelity beschikt over een van de beste onderzoeksteams in de regio. Bajaj: “Dat is een voordeel, aangezien mijn beleggingsuniversum bestaat uit meer dan 17.000 bedrijven. Ze bieden heel wat beleggingskansen, en toch worden ze weinig gevolgd door beursanalisten. Ik ontmoet vaak directies die nog nooit een institutionele beheerder hebben gezien.”

Hij geeft aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven de voorkeur boven bedrijven waarvan de omzet snel groeit. “In het verleden stelden groeiwaarden vaak teleur op de Aziatische markten, omdat ze vaak heel duur zijn”, stelt Bajaj. “Ik verkies bedrijven waarin ik kan instappen tegen een redelijke prijs.”

Largecaps

De portefeuille van het Fidelity Fund – Asian Special Situations, is voor 90 procent belegd in grote kapitalisaties. Suranjan Mukherjee, die het fonds beheert, is vooral geïnteresseerd in drie soorten bedrijven. De eerste categorie zijn ondernemingen met een aantrekkelijke waardering waarvan de rentabiliteit onder druk heeft gestaan en die een herstructurering doormaken. “Ons onderzoek moet wel uitwijzen dat er verbetering op komst is”, zegt Mukherjee. Daarnaast belegt hij in ondernemingen met goede groeivooruitzichten in marktsegmenten met een hoge instapdrempel, bijvoorbeeld de reissector, de gezondheidszorg en de sector van de consumptiekredieten — “de langetermijnwinnaars in Zuidoost-Azië”. Ten slotte focust hij op wereldmarkt-leiders met een hoge rentabiliteit, die actief zijn in grote cyclische industrieën.

De portefeuille, die bestaat uit een honderdtal posities, onderweegt financiële waarden. De rotatie bedraagt 50 tot 100 procent per jaar.

Frédéric Dineur

Aziatische aandelen noteren met een historisch hoge korting tegenover van de westerse markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content