De ketel wordt zwartgemaakt

Na twee faillissementen trekt Michel Peeters ketelbouwer Wanson Industries langzaam maar zeker weer op gang.

“Het negatieve verleden van Wanson blijft ons achtervolgen,” zegt Michel Peeters, gedelegeerd bestuurder van de industriële ketelbouwer uit Machelen. Ondanks zijn wereldfaam draagt het wereldvermaarde metaalbedrijf de last van twee faillissementen. In 1995 ging Wanson voor de eerste keer over de kop. Daarna bakte de Groep Bultinck uit Gent het bruin. De nieuwe eigenaar bleek alleen maar geïnteresseerd in het vastgoed en zoog de onderneming verder leeg.

In juli 2001 vroeg Wanson een gerechtelijk akkoord aan. Op dat ogenblik bedroeg het verlies 1,36 miljoen euro, met een totale schuld van 6,25 miljoen euro. Het personeel staakte om de resterende ‘juwelen’ te redden. Vier weken later legde de voormalige directeur Peeters, samen met Punch International (de beursgenoteerde fabrikant van elektronische componenten) en Kafina (de holding rond de Lokerse zakenman Karel Moortgat), 2,25 miljoen euro op tafel om het stervende bedrijf over te nemen. Op 24 augustus 2001 hief de rechtbank van Brussel het concordaat op, en gaf ze groen licht aan de nieuwe aandeelhouders. Wanson Industries was geboren.

Het eerste boekjaar sloten de 82 resterende werknemers af met een omzet van vier miljoen euro en een nettoresultaat na belastingen van 42.500 euro. Peeters: “Gezien de omstandigheden is dat een succes. In het begin staken we veel energie in het herstel van de relaties met onze leveranciers en in de motivatie van het personeel. Bovendien moesten we de potentiële klanten er telkens weer van overtuigen dat er een nieuwe wind door het bedrijf waait.”

Het slechte imago van de afgelopen jaren speelt het bedrijf nog altijd parten. “De concurrentie draait er haar hand niet voor om ons zwart te maken,” aldus Peeters. “Zelfs de kredietverzekeraars hanteren nog de oude gegevens van het vorige bedrijf. Daarom sturen we sinds mei 2002 systematisch een brochure met de nieuwe situatie naar alle bedrijven in ons land.”

Voortaan presenteert Wanson Industries zichzelf niet louter als ketelbouwer, maar als een servicebedrijf in de milieusector. “Wij bieden de klanten een totaaloplossing voor hun ketelhuis – inclusief een concreet voorstel om de warmte te recupereren, de emissies te verlagen en het afval te verwerken. Ook verzorgen we de servicedienst,” aldus Peeters. Grote opdrachten zijn er nog niet binnen gekomen, maar de onderneming stevent dit jaar toch af op een omzet van 8 miljoen euro, met een positief resultaat van 46.000 euro (extrapolatie van de zesmaandelijkse balans). Peeters: “Maar het is elke maand nog hard knokken.”

E.P. [{ssquf}]

“Het is nog elke maand hard knokken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content