‘De juiste vragen stellen’

Yoni Van der Veken, de topman van CHEP Benelux, vindt dat het reproduceren van kennis wordt overschat. De dertiger leest vooral businessboeken en houdt zijn energieniveau op peil met tennis en padel.

Wat was uw beste beslissing?

“Ja zeggen op alle kansen die ik heb gekregen. Na vier jaar bij CHEP vroegen ze me om een groot team te trekken. Ik had me dat zelf niet zien doen. Ik ben er toch op ingegaan, hoewel ik niet voor de volle 100 procent overtuigd was dat het zou lukken. Nieuwe dingen durven aan te gaan, dat is belangrijk.”

Wat wordt onderschat?

“Het potentieel van augmented reality. Zo’n slimme bril maakt het mogelijk meer informatie te krijgen, waardoor we efficiënter kunnen werken. Ik ben er zeker van dat de mens in de toekomst zal winnen van de machines. Wij zijn in staat context te interpreteren en relaties aan te knopen, dat kunnen machines niet. In die menselijke creativiteit en denkvermogen zit onze meerwaarde.”

Wat is het beste boek dat u las?

“Ik lees vooral businessboeken. De Vlaming Steven Van Belleghem vind ik top. Zijn jongste boek Customers the day after tomorrow bevat veel praktische voorbeelden van hoe bedrijven nieuwe dingen ondernemen. Als ik dat lees, komen er altijd nieuwe ideeën over wat we zelf zouden kunnen doen. Ik raad ook De logica van geluk van Mo Gawdat aan. Het controleren van je gedachten en het ‘managen’ van je geluk vind ik een interessant idee.”

Uit welke fout leerde u het meest?

“Ik heb lang gedacht dat ik als leidinggevende zelf de beste oplossingen naar voren moest schuiven. Maar het blijkt veel krachtiger de juiste vragen te stellen. De beste oplossingen die we hebben overgenomen, kwamen niet van mij, ze kwamen uit de teams. Je moet dus meer nadenken over de juiste vragen dan over de juiste oplossingen.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik heb het nodig om veel te sporten. Als ik dat niet doe, gaat mijn energieniveau naar beneden. Ik tennis graag en padel tegenwoordig. Padel is een mix van tennis en squash en is veel toegankelijker. Tennis moet je echt met mensen van hetzelfde niveau spelen, anders is het niet fijn.”

Wie of wat wordt overschat?

“Reproductie van kennis. Ons onderwijs focust te veel op uit het hoofd leren. Het gaat te weinig om interpreteren, innovatief denken, creëren, communiceren en relaties uitbouwen. Hopelijk verandert dat.”

Yoni Van der Veken (31) is de country general manager van het palletpoolingbedrijf CHEP Benelux.

'De juiste vragen stellen'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content