De jeugd grijpt de macht

CAMERON SMITHDe strijd voor winst in de toptoernooien ligt heel open. © Getty Images

De overwinning in de Britse Open was voor de Australiër Cameron Smith. Daarmee werd nog maar eens bevestigd dat een nieuwe generatie de macht heeft gegrepen, en dat de strijd voor winst in de toptoernooien heel open ligt. Dit jaar waren de vier winnaars van de grandslamtoernooien allemaal jonger dan dertig. Scottie Scheffler (26) won de Augusta Masters, Justin Thomas (29) het PGA Championship, Matthew Fitzpatrick (27) de US Open en Cameron Smith (28) ging naar huis met de legendarische Claret Jug, de trofee in de Britse Open.

In vroegere tijden bevestigden uitzonderingen als Severiano Ballesteros en Tiger Woods de regel: topspelers kwamen pas rond de leeftijd van 30 à 35 jaar tot ontluiking, na een jarenlange aanloop. Vandaag is dat anders. In de top tien van de wereld staan niet minder dan acht spelers die nog geen dertig zijn: Scottie Scheffler, Cameron Smith, Jon Rahm, Xander Schauffele, Justin Thomas, Collin Morikawa, Viktor Hovland en Matthew Fitzpatrick. Die trend zet zich door naar de top twintig, waarin toppers als Rory McIlroy (33) of Dustin Johnson (38) stilaan oudjes lijken. Dat de jeugd regeert in het golf, dat jarenlang werd beschouwd als een sport voor oudere heren, is niet de enige trend op de greens. Vandaag begint geen enkel groot toernooi met een topfavoriet. Tot wanhoop van de bookmakers zijn de kanshebbers voor de zege niet op één hand te tellen, en misschien zelfs niet op twee. Dat wordt duidelijk bij een blik op de winnaars van de voorbije twintig grandslamtoernooien: niet minder dan zeventien namen. Alleen Brooks Koepka en Collin Morikawa wonnen er meer dan één. Tiger Woods won er dertien tussen 1997 en 2007.

Het is een evolutie die zich door verscheidene factoren laat verklaren. De acht jonge spelers in de top tien van de wereld doorliepen allemaal het Amerikaanse universitaire systeem, dat een kweekvijver is voor topspelers. Het niveau van de opleidingen wordt er almaar professioneler, zowel technisch, fysiek als mentaal. Daarnaast is de manier van spelen ingrijpend veranderd. Vandaag zijn topspelers heuse atleten die met heel geavanceerde clubs meer dan 300 meter ver kunnen slaan. Dat bleek nog maar eens tijdens de Britse Open: op de legendarische Old Course sloegen heel wat spelers over alle bunkers van de par 4 heen. Cameron Smith won het toernooi uiteindelijk met -20, een nieuw record voor St Andrews, terwijl meer dan zeventig spelers onder de par finishten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content