De Irakcrisis op het web

Toen in 1991 de Golfoorlog uitbrak, wierp CNN zich op als informatiekanaal bij uitstek. Als er opnieuw een oorlog in de regio komt, zou het internet die rol wel eens kunnen overnemen.

Naarmate de spanningen in Irak toenemen, bieden steeds meer nieuwsorganisaties uitgebreide dossiers op het internet aan. Uiteraard opnieuw CNN, maar ook de BBC, de Britse krant The Guardian en hun Franse collega’s bij Le Monde. In eigen land is De Standaard actief (www.standaard.be/Archief/Dossiers/index.asp?dosID=638).

Minder evidente stemmen, maar zeker even boeiend, zijn die van de Canadese publieke omroep CBC (www.cbc.ca/news/iraq) en van de Amerikaanse kwaliteitszender PBS (www.pbs.org/newshour/bb/middle-east/iraq). Ook de eigen nieuwssite van de VN (www.un.org/News) biedt een brede kijk op de gebeurtenissen. Nieuws uit Irak komt er onder meer via de staatskrant Iraq Daily (www.uruklink.net/iraqdaily), maar ook via de site van INC (www.inc.org.uk), een verzetsbeweging die vanuit Londen opereert.

Wie meer te weten wil komen over Irak en zijn geschiedenis, kan onder andere terecht bij de bibliotheek van de Amerikaanse senaat (lcweb2.loc.gov/frd/cs/iqtoc.html). Ook interessant zijn de vele kaarten van Irak die u op het web kunt vinden (www.lib.utexas.edu/maps/iraq.html). Het Witte Huis publiceerde dan weer de fel besproken National Security Strategy, waarin de Verenigde Staten onder meer de mogelijkheid van preventieve oorlogsvoering aanhalen (www.whitehouse.gov/nsc/nss.html).

Natuurlijk is ook de Verenigde Naties goed vertegenwoordigd op het net. Op de site van de VN vindt u onder meer een overzicht van de resoluties die de Veiligheidsraad recentelijk goedkeurde, waaronder natuurlijk ook resolutie 1441 (www.un.org/Docs/scres/2002/sc2002.htm). Voorts wordt het gebruik van economische sancties toegelicht (www.un.org/News/ossg/iraq.htm) en wordt het voedsel voor olie-programma uitgelegd (www.un.org/Depts/oip).

Het team van wapeninspecteur Hans Blix presenteert zijn bevindingen op de site van Unmovic (www.un.org/Depts/unmovic), terwijl ook de Irakese vertegenwoordiger bij de VN de vorderingen becommentarieert (www.iraqi-mission.org).

R.C. [{ssquf}],

Alle links uit dit artikel vindt u op onze website. Daar loodsen we u ook naar een aantal bijkomende bronnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content