De industriële punch na de financiële klap

De man van de CDO’s die KBC bijna naar de verdoemenis hielpen, wordt bestuursvoorzitter van Punch International. “We hebben allebei klappen gekregen, dus misschien kunnen we elkaar helpen”, zegt CEO Wim Deblauwe over Guido Segers.

Punch International ging de jongste maanden door woelig vaarwater. De holding heeft net een levensreddende kapitaalverhoging van 20 miljoen euro achter de rug en moet hard knokken om haar geloofwaardigheid terug te winnen. Punch-boegbeeld Guido Dumarey neemt voorgoed afscheid van zijn geesteskind en legt zich voortaan toe op zijn holding Creacorp. Guido Segers volgt hem op als voorzitter van de vernieuwde raad van bestuur bij Punch International.

Als afgestudeerde tew’er begon Segers zijn loopbaan in 1974 als financieel analist bij de studiedienst van de Kredietbank. Van 1986 tot 2002 werkte hij achtereenvolgens in de Belgische en de internationale kredietverlening. In 2003 trad hij toe tot het directiecomité van KBC en tot juli 2009 was Segers verantwoordelijk voor de bedrijfs- en de markt-activiteiten. Hij was de man die verantwoordelijk was voor de CDO’s, investeringen in herverpakte obligaties die bij KBC tot miljarden aan minwaarden leidden. De groep moest tot drie keer toe gered worden met overheidsgeld. Segers mocht beschikken.

Is Segers dan wel de geschikte man om mee te helpen bouwen aan de geloofwaardigheid van Punch International? Wim Deblauwe, CEO van Punch, ligt duidelijk niet wakker van die vraag. “Wat de gazetten schrijven, interesseert me niet. Ik weet dat Guido Segers een nauwgezet en betrouwbaar man is. En die CDO’s? Tja, als er twee gevangenen ontsnappen, is het ook de minister van Justitie die moet opstappen.”

Wat telt voor Deblauwe, is dat Punch International met Guido Segers een bestuursvoorzitter krijgt die rust in de keet brengt. “Een stille, harde werker die ons kan helpen om Punch een nieuwe start te geven. Punch is een holding, een omgeving waarin iemand als Segers zijn financiële en bancaire ervaring kan valoriseren.” Of zijn gebrek aan industriële expertise een handicap is? “De echt industriële competenties zitten bij de twee werkmaatschappijen Punch Graphix en Punch Telematix.” Kortom, de taken worden netjes verdeeld, klinkt het.

Deskman

Kan iedereen nu opgelucht ademhalen? Ja, zeggen de ex-collega’s van Guido Segers bij KBC. Oud-directievoorzitter Marcel Cockaerts stond aan het hoofd van de studiedienst van de Kredietbank toen Segers er aan de slag ging. Cockaerts herinnert zich hem als een zeer harde werker, nauwgezet en betrouwbaar. “Wel een beetje aan de stille kant. Over dossiers mocht je Guido alles vragen, maar in menselijk contact was hij minder sterk. Hij is altijd meer de studax geweest. De deskman.”

André Bergen, met wie Segers zes jaar in het directiecomité van KBC zitting had, is enthousiast. “We hebben altijd een goede professionele relatie gehad. Ik heb hem nooit kwaad gezien of hem zijn zelfbeheersing weten verliezen. En het viel me altijd op dat hij over elk denkbaar onderwerp kon meepraten.” Bergen en andere vroegere collega’s van Segers roemen zijn lange carrière bij KBC. “Hij heeft zich meer dan 30 jaar met hart en ziel ingezet voor KBC. Zijn toewijding was bijzonder.”

Over de CDO’s klinkt het oordeel eensgezind. Dat was geen uitvinding van Guido Segers. “Mijn respect voor hem is er niet minder door geworden”, zegt Remi Vermeiren, ook een voormalige directievoorzitter van KBC. “Guido was inderdaad verantwoordelijk voor het toezicht op KBC Financial Products, waar de CDO’s gestructureerd werden. Die Londense entiteit werd eertijds mede op mijn initiatief overgenomen en had wat mij betreft uitstekende medewerkers.”

Alleen jammer dat de crisis roet in het eten gooide. Segers moest als het ware zijn politieke verantwoordelijkheid nemen, zeggen KBC-ingewijden. “Voor hem persoonlijk niet zo gemakkelijk, maar het was de beste manier om het verleden achter ons te laten. Ook voor Guido. Stel je voor dat hij gebleven was. Dan had hij geen enkele beslissing meer kunnen nemen zonder dat die CDO’s weer ter sprake kwamen. Misschien maar best dat hij nu buiten de financiële sector werkt.” KBC geeft nog een verwijzing mee naar lord Carrington, die moest aftreden als minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië toen Argentinië de Falkland-eilanden binnenviel. Kort daarna werd hij secretaris-generaal van de NAVO.

Celine De Coster en Patrick Claerhout, illustratie: Jens Claessens

“Wat de gazetten schrijven, interesseert me niet. Ik weet dat Guido Segers een nauwgezet en betrouwbaar man is”

Wim Deblauwe, CEO Punch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content