DE HOOFDKLASSEERDER

Het beheer van slapende dossiers uitbesteden. In die niche grijpt Jalema, marktleider in klasseersystemen, zijn kans.

Het steeds toenemend gebruik van computers is voor de nv Jalema, producent van klasseersystemen, geenszins een probleem. Meer nog. Het bedrijf levert zelf softwarepakketten voor het beheer van archieven. “We ontwikkelen langdurige relaties met onze klanten. We doen niet aan kiloverkoop, we zijn problem solvers,” verduidelijkt directeur Guy Van Zeebroeck. “We maken geen mappen, we zijn geen meubelboeren. Nee, we specialiseren ons in het klasseren.” Drie criteria zijn bij de productie van die klasseersystemen primordiaal: de plaatswinst, de prijs, en de optimale toegankelijkheid. Op maat van de klant kan Jalema het hele coderingsproces vooraf leveren: met de barcodes, het logo, en het label. Het bedrijf is daarbij niet aan formaten en gewichten gebonden. Ook systemen voor de ophanging van plannen en tekeningen voor architecten behoren tot het gamma. Specifiek voor drukkers zijn er systemen voor platen en films.

De nv Jalema verscheen 17 jaar geleden op de Belgische markt. Het is een 100%-dochter van een Nederlands familiebedrijf, dat voorts filialen heeft in Frankrijk, Noorwegen en de Verenigde Staten. Het familiebedrijf bestaat al meer dan 50 jaar en is in handen van Johan Westendorff. “Elk land voert een zelfstandig beleid,” benadrukt Guy Van Zeebroeck. “België heeft specifieke eisen, gebruiken, gewoonten; ook de wetgeving verschilt van die in andere landen.” De veertien werknemers van de nv Jalema zorgden vorig jaar voor 120 miljoen frank omzet. Jalema noemt zich daarmee marktleider in België in het segment van de klasseersystemen. De 5000 klanten, steeds in de business-to-business, reiken van de kleinste drukker tot het grootste ziekenhuis. Vooral in dit laatste segment staat Jalema sterk. Zeventig procent van de markt van de medische archieven wordt door Jalema in goede banen geleid. Vrije beroepen (notarissen en advocaten), verzekeringsmaatschappijen en -makelaars, vormen andere belangrijke segmenten. Op de klantenlijst staan onder meer Amoco Chemical in Geel, het Brugmann-ziekenhuis (Laken), het Middelheim-ziekenhuis in Antwerpen.

Voor sommige klanten verzorgt Jalema eveneens het voorraadbeheer. Het kreeg de naam Jalema-in-time mee. Een gloednieuwe applicatie is het beheer van gestabiliseerde archieven voor verzekeringen en ziekenhuizen. De in bewaring gegeven dossiers kan de klant via een ISDN-lijn opvragen. “Het beheer van de slapende archieven door ons komt veelal goedkoper uit dan beheer in eigen huis,” benadrukt Guy Van Zeebroeck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content