DE HEMEL IS NIET DE GRENS

Wouter Temmerman medewerker Trends

Met elektrische takels op almaar grotere constructies groeit Sky Man International letterlijk naar de hemel. Ook het personeelsbeleid scheert hoge toppen.

Sky Man International uit Boom is een specialist in het ontwerpen, maken en verkopen van elektrische takels. Die drijven tijdelijke of permanente hangstellingen aan bij de bouw, de renovatie of het onderhoud van gebouwen. De expertise komt daarnaast tot uiting bij de productie van dakwagens en railsystemen voor gevelreinigingsconstructies en bij de integratie van takels in serviceliften voor windturbines.

Met dat activiteitenpalet realiseerde Sky Man International vorig jaar een omzet van 8,5 miljoen euro, bij een mooi stijgende nettowinst. De onderneming richt zich hoofdzakelijk op het buitenland. Sky Man International exporteert 85 procent van zijn productie en spreidt zijn omzet over veertig landen.

Voor de groei van Sky Man verwijst managing director Kris Govaert naar de letterlijke groei van de constructies die het bedrijf neerpoot. De systemen van Sky Man vonden hun weg naar gebouwen op grote hoogte, tot soms 300 meter hoog. “Eind vorig jaar hebben we de stap gedaan naar projecten waarbij we hele grote afstanden overbruggen en zware hefsystemen kunnen uitschuiven, bijvoorbeeld voor gevelreiniging”, zegt Kris Govaert. “De technologie die we daarvoor gebruikten, pasten we al eerder toe. Maar nu is het ook gelukt voor immense installaties, en dat betekent voor ons een echte innovatie. Het bestond al elders in de wereld, maar voor ons is het nieuw.”

Het nieuwe werken

Naast een technische verklaring schuift Govaert ook een interne ingreep naar voren die de groei mee mogelijk maakte. Omdat de activiteit van Sky Man afhangt van sterke pieken en dalen, ging Govaert op zoek naar meer flexibiliteit voor zijn 45 medewerkers. “We zochten een moderne regeling voor ons personeel. Een internationaal paspoort afhalen, kinderen op 1 september naar school brengen of een tandartsafspraak zijn triviale zaken waarvoor je volgens mij geen vrijaf moet nemen. Daarom wilde ik een context creëren waarin mensen hun werk binnen bepaalde grenzen kunnen regelen.”

En dus paste Sky Man International zijn arbeidsreglement grondig aan en stemde het bedrijf af op de verschillende profielen van de werknemers. “Intern of extern, bediende of arbeider: iedereen kreeg die flexibiliteit. We hebben snel ervaren dat werknemers iets teruggeven als je hen die flexibiliteit schenkt. Het ‘nieuwe werken’ gaat over doelstellingen en verwachtingen en niet over het aantal uren dat je op je bureaustoel zit.”

WOUTER TEMMERMAN

Sky Man International exporteert 85 procent van zijn productie en spreidt zijn omzet over veertig landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content