De grootste van de kleintjes

YVES MAES "We zijn op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis in Wallonië en in de regio van Gent." © DEBBY TERMONIA

Het begon in 2003 met één container. Intussen is Containers Maes uit Tessenderlo uitgegroeid tot een van de grootste afvalbedrijven van ons land in bouw- en sloopafval.

Ik ben er per toeval ingerold”, zegt ondernemer Yves Maes van Containers Maes. “Aanvankelijk deed ik ruimings- en landbouwwerken in bijberoep. Een klant vroeg me een container te plaatsen en van het een is het ander gekomen. Een doordacht businessplan was er niet. Mijn uitvalsbasis was de tuin van mijn moeder, maar die werd snel te klein. Ik kocht een terrein in de industriezone Ravenshout, waar ik startte met afvalrecyclage.”

Vlotte financiering

Het bedrijf is heel snel gegroeid, zowel organisch als door acquisities. De overname van GRCT uit Herenthout in 2009 was belangrijk. Daarmee kon Containers Maes zijn aanbod uitbreiden met de ophaling van gevaarlijk afval en de inzameling via compacte rolcontainers voor de horeca en kmo’s. Vier jaar later volgde de acquisitie van Stallaert Recycling in Vilvoorde, waarmee het bedrijf zijn geografische actieradius gevoelig kon uitbreiden. Het was een gedurfde zet, want in omzet was de overnameprooi even groot als de overnemer. Het jongste wapenfeit pleegde Yves Maes in 2016 met de overname van Aitch Group in Tessenderlo, waardoor hij ook actief is geworden in grondrecyclage.

Veel bedrijven bijten zich de tanden stuk op de financiering van de overnames, maar bij Yves Maes liep dat de voorbije jaren al bij al vlot. “Jaar na jaar zetten we mooie resultaten neer en de banken appreciëren dat”, vertelt Yves Maes. “In het verleden hebben we een achtergestelde lening van een half miljoen euro gekregen van de Limburgse Reconversiemaatschappij, maar die is inmiddels terugbetaald.”

In afvalwerking biedt Containers Maes zijn klanten een totaaloplossing aan. De groep telt 110 werknemers, die een omzet van 32,5 miljoen euro realiseren. “We zijn actief in een markt waarin ook grote jongens zich bewegen. We zijn de grootste van de kleintjes”, zegt Yves Maes. “We proberen het verschil te maken met onze flexibiliteit en onze focus op de bouwmarkt, die goed is voor 75 procent van onze omzet. Zowat alle grote bouwbedrijven zijn klant bij ons.”

Binnenvaart

Bouwfirma’s worden almaar groter en kiezen er vaak voor jaarcontracten af te sluiten met slechts één leverancier, maar die moet dan wel alle werven – van de Vlaamse kust tot in de Ardennen – bedienen. Om de dienstverlening optimaal te kunnen organiseren, kijkt Containers Maes uit naar twee extra vestigingen. “We zijn op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis in Wallonië en in West- en Oost-Vlaanderen, bij voorkeur in de regio van Gent”, zegt Yves Maes.

Heel belangrijk bij de zoektocht naar nieuwe vestigingen is de ligging bij een waterweg. “Het is een absolute voorwaarde geworden”, aldus Yves Maes. “Stallaert Recycling ligt aan het Zeekanaal en jaarlijks voeren we 300.000 à 400.000 ton af via de binnenvaart. Om pakweg 3000 ton naar Hasselt te brengen besparen we per binnenschip enkele duizenden euro’s in vergelijking met het transport over de weg.”

“Jaar na jaar zetten we mooie resultaten neer en de banken appreciëren dat”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content