De groene bijenkorf

Het nieuwe hoofdkantoor van Schneider Electric bewijst dat werkcomfort en energiebesparing hand in hand kunnen gaan. HIVE is een functionerend laboratorium en de etalage van de Franse wereldleider in energiebeheerssystemen.

Het wereldwijde hoofdkwartier van Schneider Electric in Rueil-Malmaison wordt HIVE (bijenkorf) genoemd, het staat voor Hall Innovation Vitrine Energy. Het ligt op 30 kilometer van de luchthavens Roissy en Orly, en even ver van het centrum van Parijs, tussen een expresweg en een voetgangersbrug met een treinstation van het gewestelijk expresnet (RER).

De voorbeeldige ligging is een van de redenen waarom het gebouw als eerste ter wereld een ISO-50001-certificaat kreeg. Uiteraard was dat niet de enige reden. “Door de efficiëntieoplossingen toe te passen die Schneider Electric in-diende om voorgaande certificaten te verkrijgen hebben we een formidabele ervaringsreturn gecreëerd. Onze teams gebruiken ze in ons voordeel en dat van onze klanten”, verklaarde de voorzitter van Schneider Electric France, Frédéric Abbal, bij de overhandiging van het certificaat, een trofee die uniek is in de wereld en waarvoor het bedrijf duchtig moest werken.

Van buitenaf ziet het kantorencomplex eruit als elk ander gebouw. Het is een ontwerp van de architect Jean-Michel Wilmotte. Op het binnenplein trekken de oplaadpunten voor elektrische wagens meteen de aandacht. Vanaf juli zijn dergelijke elektrische aansluitingen trouwens verplicht in elk nieuw gebouw in Frankrijk. In de inkomhal rechts van de receptie staat op een reuzenscherm het jaarlijks energieverbruik van het gebouw te lezen. Het is de bedoeling onder de 50 kWh per vierkante meter per jaar te blijven, een plafond dat een heel pak lager is dan in de meeste gebouwen. Elke zone die dat cijfer abnormaal omhoogtrekt, wordt door het centrale systeem opgemerkt en dan worden maatregelen genomen.

De Franse multinational Schneider Electric is actief in meer dan 100 landen en telt meer dan 110.000 medewerkers. Zij realiseerden in 2010 een omzet van 20 miljard euro, een verdubbeling in vijf jaar. De honderdjarige onderneming is actief in een waaier van marktsegmenten die drie vierde van het energieverbruik vertegenwoordigen. Ze trekt volop de kaart van het beredeneerde en zichtbare energiemanagement in al haar vakgebieden: energie & infrastructuur, industrie, gegevenscentra en -netwerken, kantoorgebouwen en woningen.

Schneider Electric is de wereldleider in energiebeheerssystemen, een troef die belangrijker wordt naarmate de energieprijzen exponentieel stijgen en gebouwen steeds energiezuiniger gebouwd moeten worden. Het ging drie jaar geleden de uitdaging aan om van zijn hoofdkwartier van 35.000 vierkante meter van onder tot boven een uitstalraam van experimentele innovatie te maken.

De International Customer Lounge (ICL) is een speelse en didactische ruimte die de bezoekers de geavanceerde technologie toont die verscholen zit achter de poreuze muren van de grote experimentele korf. Er worden elk jaar 20.000 bezoekers verwacht. Ze zien de techniek die Schneider aanwendt om het energieverbruik tot een kwart te herleiden en de waterconsumptie te halveren, zonder opofferingen in comfort. Meer dan één verantwoordelijke voor het vastgoed van zijn ondernemingen zal na het bezoek aan het ICL overtuigd zijn onverwijld te investeren in de muren van zijn onderneming, vooral als hem in ware grootte getoond wordt hoe hij zijn investeringen in drie jaar tijd kan afschrijven.

Als we zien hoe de experimentele bijenkorf werkt – bijna 5 procent van de omzet gaat naar onderzoek en ontwikkeling – dan is duidelijk dat de verfijnde opstelling al snel op elk niveau kan uitgroeien tot een winner voor de Franse firma. De tools worden in Parijs getest en daarna in serie geproduceerd om over heel de wereld verkocht te worden. Dat alles wordt verpakt onder een fraai groen logo, die gecontroleerde beperking van de energie-uitgaven biedt in crisistijd goede perspectieven.

Sensoren achter de wanden

Het valt meteen op dat de immense ruimte op de gelijkvloerse verdieping een uitstekende plek is om de maaltijd te gebruiken of te genieten van een koffiepauze. Ook het terras oogt meer dan aantrekkelijk. De bereiding van de maaltijden van 1000 van de 1700 medewerkers gebeurt computergestuurd om de energiekosten te drukken. Op de deuren naar de keuken staat hoeveel die kosten wekelijks bedragen.

De sleutels tot de intelligente kluis van de HIVE, een soort van koninginnencel in deze hyperbeveiligde domoticakorf, krijgen we niet in handen, maar tijdens de presentatie wordt duidelijk hoe indrukwekkend en ingewikkeld al die opeengepakte technologische snufjes zijn. Via een IT-netwerk zijn ze met een controlestation verbonden.

Zo is de geautomatiseerde temperatuurregeling per vleugel en per kamer gekoppeld aan de verlichting en de bediening van de jaloezieën. Als er personeel is, moet dat niets van zijn comfort opgeven, maar als het lokaal leeg is, wordt het energieverbruik vanop afstand tot een minimum herleid.

“De gecentraliseerde comfortschema’s besturen de jaloezieën en de aircondi-tioning – die afgesteld staat op 2 graden onder de algemeen aanbevolen temperatuur. De lampen boven het computerscherm van elke medewerker gaan automatisch uit als het personeelslid weggaat”, legt de gids uit. Het systeem bestuurt op de zeven verdiepingen 4510 lichtpunten, 2424 jaloezieën en 3000 koelbalken.

Mondiale strategie

De unieke bijenkorf van Schneider is meer dan een uitstalraam. “De vraag naar energie verdubbelt tegen 2050. Het is absoluut noodzakelijk om de uitstoot van CO2 tegen die tijd te halveren. Vijftien jaar geleden vertegenwoordigde Europa nog de helft van onze omzet, nu realiseren we al 37 procent in de BRIC-landen en is China onze belangrijkste markt”, schetst de persverantwoordelijke Thierry Nicolet.

Schneider heeft in ons land talloze activiteiten, onder meer in de kerncentrale van Tihange of de Antwerpse haven. Het beheert ook enkele gebouwen zoals de Financietoren, de UCL in Woluwe en de winkels van Colruyt, Carrefour en Cora. Verder van huis zijn de Petronastorens in Maleisië een van de grootste gebouwen die geheel onderhouden worden door Schneider. In de hele wereld exporteert het zijn expertise in smart grids, systemen voor het beheer van energie- en gegevensstromen.

De jongste wapenfeiten van Schneider Electric zijn het energiebeheer van de conferentiezaal voor de VN-klimaattop in Kopenhagen en van het zero-emission-onderzoeksstation Prinses Elisabeth op Antarctica.

PHILIPPE COULÉE IN RUEIL-MALMAISON

Schneider Electric maakte van zijn hoofdkwartier een uitstalraam van energie-beheersing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content