De groei stokt

Geen onroerend microklimaat in de laatste badplaats voor de Franse grens. 2008 was het jaar van de stagnerende prijzen en ongenoegen onder de agenten.

Wanneer hij de cijfers voorgelegd krijgt die de federale overheidsdienst Economie voor het jaar 2008 bijeengesprokkeld heeft, repliceert Filip Hauspie van de Groep Caenen meteen: “Vergeleken met 2007 moeten we min of meer identieke, misschien iets gedaalde prijzen halen.” En dat klopt: de referentieprijs voor appartementen bedraagt er nu 220.000 euro, een daling van 2 procent. Als we de cijfers van 2003 met die van 2008 vergelijken, dan stellen we vast dat de prijsstijging over die periode (+54,5 procent) bij de kleinste van de hele kust is.

“We merken dat het tegenwoordig veel langer duurt vooraleer een verkoop tot stand komt. Maar nu iets minder gesproken wordt van de crisis komen de mensen terug: de jongste drie maanden waren voor ons normale maanden. Voor 220.000 euro kunt u inderdaad een appartement met twee slaapkamers vinden in de Duinkerkelaan of de Nieuwpoortlaan”, zegt Frédéric Delrive, bestuurder van het agentschap De Panne. “Op de dijk moet u echter wel rekenen met een budget in de buurt van 400.000 euro.”

Zonnen na 16 uur

Een probleem in De Panne is dat de dijk uitkijkt op het noorden. Wie zicht op zee wil, kan pas vanaf 16 uur zonnen op zijn terras. “Daarom draaien plekken als de Nieuwpoortlaan, die langer zon krijgt, ook zo goed”, zegt Filip Hauspie. Maar er blijft wel een groot verschil tussen de locaties met zicht op zee en die in het achterland. “We hebben zopas een appartement met een slaapkamer (45 m2) verkocht voor 110.000 euro en dat op amper honderd meter van de dijk. Wat ook opvalt, is de aantrekkingskracht van nieuwbouw wegens de energiekosten. Op de dijk hebben we een project lopen, waar de nieuwe appartementen(75 m2) verhandeld worden tegen 410.000 euro. In een zijstraat hebben we dan weer een tweedehands appartement van 62 m2 verkocht voor 180.000 euro. Dat zijn toch aanzienlijke verschillen.”

Frédéric Delrive ziet de nieuwbouw ook floreren. “We werken samen met nogal wat projectontwikkelaars en ik heb de indruk dat die op dit ogenblik vrij solvabel zijn. Er wordt wel nog nauwelijks op plan gekocht. De mensen wachten liever af tot het project gerealiseerd is. Stilaan lijken de prijzen van de nieuwbouw ook weer te klimmen, een teken dat de markt zich wat herpakt.”

Een project als Phoebus op de Nieuwpoortlaan afficheert een tarief rond 2800 euro/m2. Dat is min of meer haalbaar voor de niet overdreven grote vermogens. Volgens Sylvano Devos, de zaakvoerder van de promotor D-Plus, is “de vraag heel sterk voor nieuwbouw op voorwaarde dat de projectontwikkelaar een eerlijke prijs vraagt. Op de dijk is er nog altijd weinig aanbod en heel wat vraag. Het resultaat is dat de prijzen daar rond 5000 euro per vierkante meter schommelen. Iets verderop, in de Nieuwpoortlaan, zitten we eerder in de buurt van 3000 euro/m2. Wat ik opmerk, is dat de kopers vaak iets ouder zijn, precies omdat die minder financiering nodig hebben.”

Door Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content