De groei houdt niet op

Ondanks de explosie van de telecombubbel blijven talloze diensten zich goed ontwikkelen. Vooral de adviesverlening zet puike prestaties neer.

Met 12.500 vestigingen en 189.000 arbeidsplaatsen is het noorden van Frankrijk in zijn eentje al goed voor nagenoeg een vijfde van het totale aantal arbeidskrachten in de Franse dienstensector. Wegens het industriële verleden van de regio en de nog altijd sterk vertegenwoordigde industrie, concentreert het leeuwendeel van de werkgevers van de tertiaire sector zich op operationele diensten, en minder op diensten zoals research, advies en bijstand. Toch schuilt het ontwikkelingspotentieel net in het risicoadvies, de engineering, het onderhoud van productiematerieel, de technische studies, het onderzoek, de technologische bewaking, de communicatie en de marketing.

Het dienstengamma in Kent en Medway is enorm uitgebreid en omvat zowat alles: van het verzekeren tot het rekruteren van specialisten, van public relations over juridische vertegenwoordiging tot en met advies aan bedrijven. De Kent and Medway Learning and Skills Council beschikt over een budget van 170 miljoen pond voor de scholing van zestienplussers. Het ontwikkelingsbureau Locate in Kent geeft advies in verband met mogelijke vestigingsplaatsen voor bedrijven. Ondernemingen die zich in Thanet of Chatham Maritime, een oude activiteitenzone, vestigen, kunnen rekenen op subsidies.

In België zijn er eveneens fiscale voordelen. Die kunnen zelfs vrij aanzienlijk zijn, bijvoorbeeld voor coördinatiecentra waarvan de gecumuleerde en symbolisch belaste winst de 5 miljoen euro in 2001 heeft overschreden. Ook de distributiecentra genieten van een bijzonder belastingstelsel. De goed vertegenwoordigde interimsector wordt overheerst door Nederlanders, de schoonmaak- en onderhoudssector door het Zweedse ISS. België kan ook bogen op een lange traditie in de boekdrukkunst. In de vorige eeuw was ons land gespecialiseerd in het illegaal kopiëren van Franse producten. Sindsdien is het de gewoonste en meest legale zaak van de wereld dat talloze Belgische drukkers voor rekening van Franse uitgevers werken.

In de categorie grote ondernemingen is DBM Color, een foto-ontwikkelingslab dat deel uitmaakt van de beursgenoteerde groep Spector, de eerste Belg (plaats 3 in de euregio-ranglijst). Verstraete (de nummer 4 in de euregio) is een drukkerij waarvan het dienstengamma de hele waaier tussen prepress en postpress beheerst. Brady is de nummer 5 in de euregio. Dit Amerikaanse bedrijf behoort tot dezelfde sector en produceert industriële identificatiesystemen.

In de categorie middelgrote bedrijven profileert Expextra – een dochter van het Nederlandse Vedior en de nummer 2 in de euregio – zich als een specialist op het gebied van hightechre- krutering. Les Editions du Hainaut (de nummer 4 in de euregio) is een dochteronderneming van Rossel, de grootste Franstalige persgroep van ons land. ABO, de nummer 5 in de euregio , is een consultant gespecialiseerd in bodemsanering.

In de toptien van de snelst groeiende kleine dienstenbedrijven vinden we geen enkele Belgische onderneming terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content