De goede burgerbank

Vermogensbeheer is een bestseller. Ook in Vlaanderen. Bank J.Van Breda koppelde gisteren officieel haar lot aan een specialist, Bank Delen. De alliantie versterkt het bancaire inkomen van Ackermans & van Haaren. Een verbond onder sinjoren.

Zwierig en fel bestijgt Jacques Delen zijn stokpaard: “Wie weet dat de kinderen van een klassiek gezin, man en vrouw en drie kinderen, in België slechts 7,8% successierechten betalen voor een te vererven roerendgoedpatrimonium tot 80 miljoen frank en een onroerendgoedpatrimonium tot 80 miljoen frank? Dat betekent op het bestaan van één generatie, gemiddeld 30 jaar, een kwart procent kosten per jaar. België is ook vandaag een goed land voor vermogenden. Als het maximale toegelaten alcoholgehalte daalt van X promille naar Y promille, hangt het land vol met overheidsaffiches. Als de successierechten dalen of het belastingpercentage voor de transfer van een familiale onderneming zakt tot 3%, dan wordt dat amper openbaar gemaakt. Je hoeft niet met je vermogen naar Luxemburg, Zwitserland of de Kanaaleilanden om vandaag een fair deal te krijgen. Bank Delen kweekt goede burgers en volgt niet de vaak foute prioriteiten van de goede huisvader. Deze goede huisvader laat zich door gebrek aan eigen kennis volproppen met paniekverhalen door sommige notarissen, fiscalisten en adviseurs. Ik pleit steeds voor zuiver spel, want anders kan je bijvoorbeeld je kinderen niet helpen met een bouwlening of het startgeld voor hun eigen onderneming. Wat baat het op lange termijn over een onbruikbaar belangrijk vermogen te beschikken?”

LAT-relatie.

Op het woord ligt stof. Toch vat het vandaag best de toestand samen: een LAT-relatie, Living Apart Together. De koepel van de nieuwe bank heet koud en koel Finaxis, er komt geen pakkend groepslogo, fysiek woonden en wonen de banken op andere adressen, het aantal overlegvergaderingen wordt beperkt tot een minimum, er zijn geen ontslagen, een no-nonsense aanpak (“Op zijn Vlaams, zonder al het gedoe van de hoofdstedeling”) wordt beleden. Bank J.Van Breda (balanstotaal 59,4 miljard frank, nettowinst 461 miljoen frank) en Bank Delen (klantentegoeden 108 miljard frank, plus 34%, rendement op eigen vermogen 23,7%; 5000 klanten, twee derde in het Antwerpse) zijn vanaf gisteren officieel gehuwd via Finaxis, voor 60% gecontroleerd door Ackermans & van Haaren en voor 40% door de families Van Antwerpen en Leysen, 100-procentige eigenaren van Groep J.Van Breda (onafhankelijk verzekeringsmakelaar en fiduciaire en minderheids-bankier). Carlo Henriksen, voorzitter directiecomité Bank J.Van Breda: “Bank J.Van Breda is een upscale retailbank, een warme bank, een bank op mensenschaal. De fusies van de grootbanken geven ons de kans om onze niche te verbreden. Je mag de nieuwe tandem vergelijken met de Noord-Brabantse bank F. Van Lanschot Bankiers. Ook zij begon forser te groeien na het ontstaan van drie Nederlandse mastodonten met hun grotere anonimiteit. De Nederlandse klanten wilden een tweede bank of een meer persoonlijke bank.”

Drie specialisten in vermogensbeheer van Bank J.Van Breda verhuisden naar Bank Delen, dat is de opmaat van de nieuwe melodie voor de beide banken. Op 2,5 jaar wil Bank Delen het klantentegoed opkrikken van 108 naar 220 miljard frank. De 46 kantoren van Bank J.Van Breda openen de luiken op de 15.000 middenstanders, apothekers, geneesheren en kmo’ers die bankieren bij de delicatessenzaak (dixit Carlo Henriksen) van Groep J.Van Breda. De klanten van Bank J.Van Breda zijn vruchtbaar voor vermogensbeheer.

Ackermans & van Haaren bezit Bank Delen sedert 1992. Bank Delen concurreert met de vermogensbeheerders van de grootbanken, met de specialisten van Bank Degroof, MeesPierson, F. Van Lanschot Bankiers en met de brede bende van notarissen, fiscalisten en adviseurs van alle pluimage. Zijn er cijfers over de groei van het vermogensbeheer in Vlaanderen? Neen, antwoordt Jacques Delen, maar de trend is scherp opwaarts. Carlo Henriksen: “Bij onze cliënteel leeft de vraag naar meer advies over vermogensbeheer, om die reden is de samenwerking binnen Finaxis een ideale aanvulling op onze beleggingsproducten.” Bank J.Van Breda verpakt ook andermans beleggingsaanbod voor zijn klanten. Kon het advies van Bank Delen niet ingekocht worden tegen een commissie in plaats van de omweg te maken langs een alliantie? Carlo Henriksen: “Neen, het verkopen van een beleggingsproduct is een operatie op korte termijn en voor een bepaalde som. De klant hoeft niet alle kasten en deuren van zijn patrimonium te openen. Voor beleggingsproducten heb je een ander type van medewerker en een ander type van reflexen.” Vult Jacques Delen aan: “Om een vermogen te beheren, is een diepgaand patrimoniaal gesprek nodig. Dat is nooit een standaardsituatie. Bij een patrimoniaal gesprek horen inzichten in de gezinssamenstelling, de aard en de locatie van het vermogen, de gewenste erfenisconstructie. Dat leidt tot het ontstaan van een relatie voor de langere termijn en een noodzakelijke band van hecht vertrouwen. Wij aanvaarden iedereen, niet alleen klanten vanaf 5 miljoen frank. De eerste etappe bij een gesofisticeerder spaargedrag is fondsen kopen, de tweede je vermogen laten beheren. Een klantentegoed van 108 miljard frank kan je niet opbouwen met allemaal cliënten van 1 miljoen frank. Het gemiddelde van onze te beheren portefeuilles is 12 miljoen frank.”

F.Cr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content