DE GIFOMERS KOMEN

Flexibele chauffeurs voor topkaderleden vormen de nichemarkt van Gifom.

Dagelijks heeft de cvba Gifom zestig tot honderd chauffeurs op de baan. Toch noemt het bedrijf zich geen transport-, maar een dienstenbedrijf. 90 % van de omzet wordt gehaald uit het deponeren of het ophalen van een wagen bij een klant van een wagenverhuurbedrijf. “Het gaat steeds om wagenverhuur op korte termijn,” verduidelijkt zaakvoerder Hans Eeckman. Tien procent van de omzet is gepersonaliseerde dienstverlening. Gifom levert chauffeurs aan topkaderleden van bedrijven. Drie tot vier chauffeurs staan steeds paraat om in geval van ziekte van een collega in te springen. Ook shuttlediensten voor evenementen van bedrijven worden door Gifom verzorgd.

Het transport van die wagens vergt een zeer flexibele organisatie. “Meestal krijgen we een telefoontje om een chauffeur binnen het uur te leveren. Een transportbedrijf werkt veel te omslachtig om die taken aan te kunnen. En voor de verhuurbedrijven is zoiets evenmin gemakkelijk te organiseren. Zij leggen zich toe op de core business, de verhuur van wagens,” legt Eeckman uit. Gifom werkt op die manier met 230 chauffeurs. Het zijn mensen die elders vast werk hebben en voor wie het rijden met de wagen een nevenbetrekking is. Zij zijn enkele uren per week beschikbaar en bepalen zelf het werkschema. Agenten, brandweerlui, treinbestuurders, militairen zijn de chauffeurs. “Men doet dit werk omdat men het graag doet. Elke medewerker bezit ook één aandeel in de coöperatieve. Niemand heeft de meerderheid.”

De chauffeurs halen of deponeren niet enkel de wagen. Zij gaan ook de mogelijke schade na. Gifom werkt op die manier voor de grootste leasebedrijven in België. Het leasebedrijf nv ITAKeddy Car & Truck Rental startte de formule ITA-Kangaroo-ita. Het verhuurbedrijf levert daarbij de wagens, Gifom heeft op zijn beurt een exclusief contract voor de levering van chauffeurs. Drie formules worden aangeboden, reserveren kan tot een etmaal vooraf. “De samenwerking met Keddy, een dochter van de Belgische nummer één ITA-Lease Plan, bestendigt de naam van het vijf jaar jonge Gifom. Het bedrijf werd in 1991 opgericht, de letters staan voor General Industries Field Operation Management. “Die omslachtige naam is geen hinder voor onze naambekendheid,” lacht Katty Blanckaert, verantwoordelijke voor het secretariaat. “De naam Gifomer is een begrip geworden bij onze klanten.” Die Gifomers presteerden in 1996 ruim 126.000 rij-uren. De omzet van Gifom bedroeg 45 miljoen. Het bedrijf telt, naast de 230 chauffeurs, zes vaste werknemers.

KATTY BLANCKAERT EN HANS EECKMAN (GIFOM) Flexibele chauffeurs als nichemarkt voor leasebedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content