De gezondheid van uw zakenpartner

In deze barre tijden gaan er elke week meer dan 100 Belgische bedrijven failliet. Het is dus geen slecht idee om even de situatie van uw zakenpartners te checken. Enkele websites kunnen u daarbij helpen.

Door de aanhoudende crisis vragen steeds meer klanten om een uitstel van betaling van hun facturen. Wie hierdoor met een aantal openstaande facturen opgescheept zit, komt misschien wel zelf in de problemen. Daarom doet u er goed aan om op tijd te controleren of uw klanten of zakenpartners zich niet in moeilijkheden bevinden. Wij startten onze zoektocht bij het makkelijk te onthouden Faillissementen.com (www.faillissemen-ten.com). Dat bleek een Nederlands initiatief te zijn, maar u vindt er ook een lijst met Belgische bedrijven terug. Klik hiervoor bovenaan op ‘Faillissementen’ en dan in het linkermenu op ‘Register België’. Via het zoekveldje kunt u de lijst filteren op bijvoorbeeld bedrijfsnaam. Het overzicht reikt tot begin 2005 (goed voor meer dan 62.000 meldingen), maar de details zijn voorbehouden voor betalende klanten. Een jaarlijks lidmaatschap kost 175 euro plus btw.

Alternatieven

Ook de Unie van Zelfstandige Ondernemers Unizo (www.unizo.be/eurodb-fal.jsp) verzamelt dergelijke informatie. Het gebruik van de databank – die afkomstig is van Coface Services – is echter volledig gratis. Zoeken kan op postcode, bedrijfsnaam of ondernemingsnummer. De gegevens zijn weliswaar vrij summier, maar u krijgt er toch informatie over de datum van het vonnis, de precieze uitspraak, de curator, enzovoort. Deze databank bevat dan wel slechts gegevens van de voorbije vijf maanden, maar handig is dat u kunt doorklikken naar de bedrijfshistoriek van uw klant. Er wordt dan gezocht in de officiële Databank van Handelsvennootschappen (www.ejustice.just.fgov.be/ tsv/tsvn.htm). Hier ziet u in een oogopslag of er in het verleden al onregelmatigheden waren.

Wij gingen ook even langs bij Netonline (www.netonline.be/ondernemen/ faillissementen.asp). Hier worden ook Belgische faillissementen verzameld. De gegevens zijn afkomstig van Graydon. U kunt er gratis zoeken op bedrijfsnaam of postcode, maar de gegevens beperken zich tot de huidige of – indien u geluk hebt – de vorige maand. Beter vinden wij dan de nieuwe website Failliet of niet (www.faillietofniet.be) van Dun & Bradstreet. Het gaat weliswaar om een ietwat commercieel getint initiatief, maar de databank bleek bij onze tests toch meer dan behoorlijk te zijn.

Gerechtsdeurwaarders

We vermelden ook nog dat de Gerechtsdeurwaarders van Antwerpen (www.gdwantw.be) op hun website alle faillissementen in het eigen arrondissement verzamelen. Bovendien werd de databank een tijd geleden uitgebreid met een handige zoekmodule, zodat u niet langer in de lange lijst (tot in 1998) dreigt te verdwalen. In de andere arrondissementen troffen we helaas geen gelijkaardige service aan. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content