De genomineerden bij de grote bedrijven

De ‘Best Board Award 2006’ ging naar Groep Vandemoortele (zie hoofdtekst). Dit zijn de twee andere genomineerden:

ETAP

“Ik ben heel blij als ik zie in welk gezelschap we ons bevinden,” lacht Christ’l Joris, voorzitter van de raad van bestuur van verlichtingsproducent Etap. Christ’l Joris werd in 1993 door haar vader Norbert gevraagd om voorzitter te worden van de raad van bestuur. Ze werd samen met haar zus Anne-Marie het klankbord van de nieuwe generatie. Een bevoorrechte positie, want van de acht kinderen kregen alleen zij een bestuursmandaat. “Ikzelf ben voorzitter, maar ben nooit operationeel geweest,” beklemtoont Christ’l Joris. Zelf verklaarde ze een paar jaar geleden in Trends dat ze niet de achtergrond had om manager te zijn. Toch volgde ze een aantal opleidingen (onder meer het ‘Kmo Excellence’-programma aan de Vlerick Leuven Gent Management School).

De familiale structuren (Stichting Administratiekantoor, familieforum) zijn volgens de jury zeer goed uitgewerkt. Bovendien stelde het bedrijf een charter op dat duidelijke regels bevat over de intrede van familieleden in het bedrijf.

Behalve voorzitter Christ’l Joris zijn er nog twee andere onafhankelijke bestuurders. “Externe bestuurders en hun expertise zijn welkom,” zegt ze. Etap, actief in een nichemarkt, gaat voor groei (de kaap van 40 miljoen euro werd intussen overschreden), internationalisering en verbreding van de producten. Joris: “Bestuurders die ervaring hebben met internationalisering, bestuur en bedrijven die een familiaal aandeelhouderschap hebben, zijn dus welkom.”

Dirk Vyncke is er een van. De werking van de raad van bestuur wordt om de twee jaar geëvalueerd.

ALCOPA

Het zijn goede tijden voor de Antwerpse familieholding Alcopa. Recent kwam de onderneming in het nieuws met het bericht dat ze een schadevergoeding had gekregen van Mitsubishi. De Japanse autoconstructeur had bijna vier jaar geleden eenzijdig het invoercontract van Alcopa opgezegd om zelf zijn auto’s in België te verdelen. Er kwam een rechtszaak van, en de rechter stelde Alcopa in het gelijk.

De familie Moorkens, eigenaar van Alcopa, heeft trouwens nog meer redenen om tevreden te zijn. Enkele jaren geleden overschreed de holding de kaap van 1 miljard euro omzet. De belangrijkste poot van de groep blijft de invoer en distributie van auto’s (van Japanse wagens over Opel tot Ford), maar de groep verdeelt ook motorfietsen en kantoormeubelen.

Qua corporate governance zet Alcopa al lang puike prestaties neer. “Wij hebben de code-Buysse toegepast nog vóór die er was,” zegt CEO Pierre Moorkens niet zonder trots. “Vijf jaar vroeger zelfs.” Het resultaat is dat Alcopa over een raad van bestuur beschikt die kan tellen. Vijf externe bestuurders werden binnengehaald (tegenover zes familiale bestuurders), en het zijn stuk voor stuk ronkende namen: Philippe Vlerick, Michel De Samblanx (deze ex-McKinseyman heeft het ‘Best Board’-model bij de groep binnengehaald) en Pierre-Alain De Smedt (gewezen topmanager bij Renault). Voorzitter Philippe Delaunois zetelde ook al in een hele reeks raden van bestuur. Momenteel is hij onder meer bestuurder bij ING en Cumerio. De Zwitser Roland Chlapowski dan weer is de voormalige voorzitter van verzekeraar Swiss Life. Met zo’n figuren in de raad van bestuur zou je kunnen denken dat er snel twee clans tot stand komen. Maar, “wij hebben nog nooit moeten stemmen,” zegt Delaunois.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content