De futurist

Luc Dehaene is gedelegeerd bestuurder van het IT-bedrijf Systems Solutions. Hij heeft 200 miljoen frank geïnvesteerd in de aankoop en renovatie van het Olympia-gebouw op het industrieterrein van Groot-Bijgaarden. Het moet een futuristisch gebouw worden, dat de modernste technologieën gebruikt.

Luc Dehaene (40) is ingenieur van opleiding. Hij ging in 1983 aan de slag bij Agfa-Gevaert als technicus. Functie die hij twee jaar later ging uitoefenen bij computerbedrijf Digital. Die passage duurde vier jaar, maar bepaalde wel de rest van zijn carrière. Omdat hij in de verkoop wou gaan – en dat kon niet bij Digital – stapte hij in 1989 over naar Systems Industries, dat compatibel materiaal verkocht voor Digital. Na twee jaar werd hij er sales manager.

“Systems Industries draaide goed in de Benelux, maar niet in de grote Europese landen,” licht Dehaene toe. “De Amerikaanse moeder besliste toen te stoppen in Europa. Ik heb een management buy-out voorgesteld en dat werd aanvaard.” In januari 1994 richtte Dehaene zijn eigen bedrijf op, Systems Solutions, een systeemintegrator voor Digital.

Systems Solutions startte met vier man. Vijf jaar later staat de groep op een omzet van 1,3 à 1,4 miljard frank, met 60 mensen in België, 20 in Luxemburg en 14 in Frankrijk waar het bedrijf net is opgestart. “Ik heb die groei intern en niet door overnames gerealiseerd,” zegt een trotse Dehaene. Het bedrijf doet Digital en Compaq (sinds de fusie één merk) en Sun. Bovendien is het partner van Microsoft, Oracle, Computer Associates en Cisco.

Begin 1998 heeft Luc Dehaene de Belgische en Luxemburgse tak verkocht aan de LCI Technology-groep, die op de Amsterdamse beurs genoteerd staat (36 bedrijven in 13 à 14 landen). “De groei kon ik wel aan, want we maakten mooie winsten, maar ik besefte dat je een Europese schaal moet hebben,” verklaart Dehaene de verkoop.

Luc Dehaene, wiens grootvader en vader zelfstandig elektricien waren, heeft het ondernemen in het bloed. Hij heeft via een eigen vennootschap het Olympia-gebouw gekocht en verhuurt het voor drie vijfde aan Systems Solutions. Tussen kerst en nieuwjaar verhuizen ze naar het nieuwe gebouw, ontworpen door architecte Martine De Maeseneer. Dehaene: “In de informaticasector is er tekort aan personeel. Je kan niet blijven hogere lonen betalen, je moet ook iets doen aan de arbeidsvoorwaarden.”

Het gebouw in Groot-Bijgaarden zal met de modernste technologieën uitgerust zijn, als eerste gebouw in België zal het de liquid crystal wanden toepassen (wanden die je met een knop van doorzichtig naar niet-doorzichtig verandert), ‘antichambres’ waar mensen zich kunnen afzonderen om zich te ontspannen, een joggingpiste rond het bedrijf, een petanquebaan, een fitnessruimte en kinderopvang waar ook de andere ondernemingen op het industrieterrein gebruik van zullen kunnen maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content