DE FLUITENDE PROFESSOR

Precies één jaar na de oprichting van PricewaterhouseCoopers ( PwC) doet Pascal Minne, voorzitter van de internationale auditfirma in België, als één van de weinige continentale Europeanen zijn intrede in het Enterprise Leadership Team, het uitvoerend comité van het grootste adviesbureau ter wereld (zie ook Trends, 15 oktober 1998). Dit 25-koppig leidersteam staat in voor de coördinatie, de controle en de strategische ontwikkeling van de groep. Met een totaal personeelsbestand van 155.000 medewerkers realiseert PwC een geconsolideerde omzet van 15,3 miljard dollar.

Na zijn studies rechten aan de Université Libre de Bruxelles ( ULB) start Pascal Minne (48 j.) in 1973 zijn carrière bij Coopers & Lybrand, dat vorig jaar samensmolt met Price Waterhouse. Als fiscaal consulent haalt hij twee postuniversitaire diploma’s: economie in Oxford (1975) en internationale fiscaliteit in New York (1978). In juli 1979 klimt de briljante studax op tot tax manager van Coopers & Lybrand Belgium. Drie jaar later wordt Minne officieel partner van Coopers & Lybrand Belgium, verantwoordelijk voor het fiscale departement van de auditfirma. In 1992 treedt hij toe de internationale Tax Board van de groep. Tegelijkertijd komt Minne aan het hoofd te staan van Coopers & Lybrand in België en Luxemburg. In 1995 benoemt de groep hem tot voorzitter van de Europese Tax Board. Sinds de fusie op 1 juli 1998 is hij voorzitter van PricewaterhouseCoopers Belgium (met meer dan 2000 medewerkers en een omzet van meer dan 10 miljard frank).

Ondertussen heeft Minne, lid van de International Fiscal Association, ook een academische carrière uitgebouwd. Sinds 1982 – eerst als assistent, later als hoogleraar – doceert hij fiscaal recht aan de ULB. Sinds oktober 1993 is de PwC-topman vice-voorzitter en directeur van het fiscale departement van de Ecole de Commerce Solvay aan de ULB. Minne: “Ik geef graag les. Het verplicht je de complexe fiscaliteit op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit te leggen. Dat werkt verhelderend.” Tevens geeft Minne sinds begin jaren ’90 het prestigieuze handboek Précis de Droit Fiscal uit bij de Brusselse uitgeverij Bruylant.

In zijn vrije tijd luistert Minne – zelf een fluitist – graag naar klassieke muziek. Als lid van de Cercle Royal Gaulois, Artistique et Littéraire en de Philharmonie van Brussel weet hij menig concert te smaken. Samen met zijn drie kinderen is de PwC-voorzitter een fervente supporter van Anderlecht. Dat leidt thuis soms tot conflicten met zijn echtgenote Raymonde Breulet, fan van Standard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content