De filosoof achter het Antwerpse Gerechtsgebouw

Het Antwerpse Gerechtsgebouw werd vorige week opgeleverd. Het engineering- en architectenbureau VK Group dreef de filosofie rond duurzaam bouwen door tot in het kleinste lampje van het nieuwe justitiepaleis.

VK Engineering is een Trends Gazellen Ambassadeur 2005 (middelgrote ondernemingen) in het Brussels Gewest.

Voor het ontwerp van het nieuwe Gerechtsgebouw in Antwerpen schreef de Regie der Gebouwen in 1998 een internationale wedstrijd uit. Opdracht: géén mechanische koeling in de kantoren. Met meer dan vijftig jaar ervaring in vernieuwende technieken een kolfje naar de hand van VK Engineering, een onderdeel van het Brusselse engineering- en architectenbureau VK Group.

Voor de architecturale creativiteit klopte topman Peter Van Kerckhove aan bij het gereputeerde Britse architectenbureau Richard Rogers, dat de krachten bundelde met de eigen architecten van VK Studio. “Om een wedstrijd te winnen, moet je mensen kunnen laten dromen,” zegt Van Kerckhove. De jury loofde niet alleen de architecturale kwaliteiten van het ontwerp, maar ook de wijze waarop het ontwerpteam de filosofie van duurzaam bouwen had geïntegreerd.

Het alternatief voor airconditioning vroeg de bouwheer niet voor niets. Gebouwen vertegenwoordigen een belangrijk aandeel van het wereldenergieverbruik. Een Europese richtlijn verplicht trouwens tegen januari 2006 alle lidstaten een concrete wetgeving uit te werken die aan elk type gebouw een maximaal energieverbruik oplegt. “In de filosofie van duurzaam bouwen moet je niet alleen de investeringskost, maar de volledige levenscyclus van het gebouw in rekening brengen: materialen, constructiemethode, energieverbruik, onderhoud en zelfs de milieubelasting bij renovatie of afbraak”, doceert Van Kerckhove. “Daarom zoeken we alternatieven voor de traditionele airconditioning, maar ook voor kunstlicht, dat goed is voor 30 tot 60 % van de totale energiefactuur.” Het Antwerpse Gerechtsgebouw maakt met haar glazen koepels en talloze ramen optimaal gebruik van daglicht. Natuurlijke ventilatie en nachtkoeling zorgen het hele jaar door voor een aangename temperatuur tegen een minimale energiekost.

Bouwen op de Zuidpool

In 1952 werd Ingenieurs- en Architectenbureau Van Kerckhove opgericht door Hubert Van Kerckhove. Sinds 1982 staat Peter Van Kerckhove aan het hoofd van het multidisciplinaire studie- en ontwerpbureau. Na de overname van Studium (1982) en Coget (2000) hergroepeerde Van Kerckhove de drie entiteiten onder het gezamenlijke VK-logo. Deze operatie ging gepaard met een interne herstructurering en een volledig nieuwe identiteit. VK omvat vandaag vier entiteiten: VK Engineering (speciale technieken en stabiliteit), VK Studio (planning en ontwerpen voor de architectuur en engineering), CDB(projectmanagement en veiligheidscoördinatie) en de holding VK Group. VK is vandaag een van de marktleiders in België, met zo’n 500 klanten. Dit jaar tekende VK, dat vestigingen in Brussel, Gent, Brugge en Roeselare heeft, een groei van 30 % op. Het studiebureau kan tal van spraakmakende referenties voorleggen (Concertgebouw Brugge, North Galaxy Towers) en is momenteel betrokken bij het nieuwe hoofdkwartier van de Navo en de renovatie van het Atomium. In Anderlecht overweegt Van Kerckhove de bouw van een nieuwe bedrijfszetel: een zero energy-gebouw waar het jaarlijkse energetische saldo nul bedraagt. Al blijft het om redenen van bedrijfszekerheid wel aangesloten op het publieke energienet. De ultieme technische uitdaging vindt VK op Antarctica. Het bedrijf bouwt er vanaf 2007 mee aan de nieuwe Belgische wetenschappelijke basis op de Zuidpool, in temperaturen tot -60°C en zonder conventionele energievoorzieningen. “Daar kunnen we onze kennis van duurzaam bouwen nog uitbreiden,” aldus Van Kerckhove.

Koen Mortelmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content