De ‘energized’ manager (en als we nu eens gewoon wandelen?)

Managers spurten de Mont Ventoux op, lopen een marathon en doen zelfs een triatlon. Voor wie niet kan of wil deelnemen aan die extreme sporthype, stellen we een boeiend wandelprogramma voor.

Zo’n 50 Belgische managers bereiden zich voor op een volledige triatlon in november 2008: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Een marathon lopen volstaat al niet meer om op te vallen als energized manager. Waar is de tijd dat een manager zich alleen maar hoefde te onderscheiden met een exquise bordeaux of een Cubaanse sigaar? Vandaag moet de manager bewijzen dat hij overal en altijd kan scoren. Energized is het nieuwe credo. U kunt of wilt niet meedoen aan de sportgekte, maar wenst wel een gezonde en actieve ontspanning? De ideale oplossing: wandelen. Lach niet, wandelen is dé gezondste activiteit en kan op alle niveaus – van een ontspannen tocht door het bos tot een verkwikkende wandelvakantie in Schotland of een meerdaagse tocht.

Eerst winnen we advies in. In Wandel je fit (Veltman, 128 blz., 12,50 euro) stelt Rose Leach haar Workout Walking Plan voor: een methode die oog heeft voor zowel de opbouw, de basisgezondheid, de voeding als de kleding. We voegen er Drink je fit (De Driehoek, 149 blz., 15 euro) aan toe. De Duitse arts Peil, voedingsadviseur Wagner en sportconsultant Schupp lichten het belang van verantwoord drinken toe: water en vruchtensappen. U kunt ook aansluiten bij dé fitnesshype: Nordic Walking (Tirion Sport, 38 blz., 6,95 euro). De Zwitserse triatleet en sportconsultant Urs Gerig licht de basisbeginselen toe in het gelijknamige boek. De schrale maar duidelijke uitgave dringt door in de Europese bestsellerlijsten.

Of wilt u echt wandelen? Waarom dan niet een GR-pad volgen? De vzw Grote Routepaden geeft gidsen uit met (deel)trajecten, toeristische weetjes en horecatips. Onlangs verscheen Wandelen van Brugge naar Ronse (Grote Routepaden, 88 blz., 13,95 euro, www.groteroutepaden.be, waar u ook info vindt over het magazine Op Weg). Ronse schurkt aan tegen Henegouwen, waar we een andere gids raadplegen: Wandelvakanties in Noord-Frankrijk en Henegouwen (Lannoo, 336 blz., 19,95 euro). Luc Vanneste stippelde achttien meerdaagse wandeltochten uit en vertelt over de bezienswaardigheden onderweg. Ook naar (kleine) hotels of chambres d’ hôtes wijst hij de weg. Of wilt u naar Nederland? Tv-journaliste Hella van der Wijst beschrijft negen routes in Hella’s voetsporen (Archipel, 197 blz. + kaarten, 17,95 euro). Ook zij houdt het bij het beproefde procedé: routes en toeristische info. Van der Wijst voegt er een persoonlijke toets aan toe.

Om uw routes zelf uit te stippelen of het startpunt van een wandeling te vinden, maakt u allicht gebruik van topografische kaarten. Lannoo bracht twee dvd-roms uit ( Vlaanderen & Brussel en Wallonië & Brussel, 49,95 euro per dvd-rom) met niet alleen topografische kaarten, maar ook zo’n 1600 aanklikbare toeristische uitstapideeën. Koppeling met pda en gps is mogelijk. Op weg!

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content