De eerste glamourroyals

“Een prins mag uitgaan met actrices en zangeressen, maar hij moet er niet mee trouwen.” Aan die uitspraak van Lord Louis Mountbatten zal de Britse koninklijke familie vaak hebben gedacht, na de strubbelingen met prins Harry en zijn echtgenote Megan Markle. Mountbatten is de oom van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth, en de mentor van prins Charles. Over hem en zijn vrouw Edwina Ashley verscheen een meeslepende biografie.

Het boek vertelt het verhaal van het eerste echte glamourkoppel onder de royals. Mountbatten – geboren als Battenberg in 1900, maar de familie veranderde die Duitse naam tijdens de Eerste Wereldoorlog – was een achterkleinzoon van koningin Victoria en in de jaren twintig een intimus van de latere koningen Edward VIII en George VI. Edwina Ashley was de kleindochter van de puissant rijke bankier Sir Ernest Cassel. Het stel reisde de wereld rond en was het eerste echte glamourkoppel onder de royals. Ze waren in de jaren twintig bevriend met filmsterren zoals Charles Chaplin. Overal waar ze kwamen, werden ze gefotografeerd en verschenen ze op de covers van kranten en magazines.

Andrew Lownie, The Mountbattens. Their Lives and Loves, Bonnier Books, 496 blz, 25 euro
Andrew Lownie, The Mountbattens. Their Lives and Loves, Bonnier Books, 496 blz, 25 euro

Zoals in hogere kringen de gewoonte was, hadden beiden tal van buitenechtelijke relaties. Edwina verleidde zowat alle vrienden van de poloploeg van Mountbatten. Hij trok er graag op uit met filmactrices. Mountbatten zou ook relaties met jonge mannen hebben gehad.

De Mountbattens waren bevoorrechte getuigen van de woelige twintigste eeuw. Mountbatten speelde als kind met zijn nichten uit de tsaristische familie, die in 1918 door de bolsjewieken werden vermoord. Hij vervulde als topmilitair een cruciale rol tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Hij leidde de mislukte raid op de Franse kust in Dieppe in 1942, commandeerde het Britse leger in Zuidoost-Azië, bereidde als laatste vicekoning van India de Indiase onafhankelijkheid voor, en stond op de eerste rij tijdens de Suezcrisis in 1956. Edwina investeerde veel tijd in de verbetering van de ziekenhuisinfrastructuur in oorlogsgebieden en in vroegere kolonies.

Beiden kenden een dramatisch levenseinde. Edwina overleed in 1960 in Maleisië, uitgeput door haar jarenlange inzet voor humanitaire projecten. Lord Louis Mountbatten kwam in 1979 om bij een aanslag van het IRA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content