De ecologische voetafdruk van Accor-hotels

Grootschalig onderzoek

Accor telt 145.000 medewerkers en is met 4200 hotels van diverse ketens (Sofitel, Pullman, Novotel, Mercure, Ibis, Formule 1…) in negentig landen actief. De groep gaf PwC de opdracht om zijn wereldwijde ecologische voetafdruk te meten. Het onderzoek, dat bijna een jaar in beslag nam, mat de impact van de bouw van de hotels, het gebruik van grondstoffen (voor voedsel, lakens en dergelijke) en het afvalbeheer. Op basis van dat onderzoek wil de groep nu maatregelen treffen om zijn ecologische voetafdruk te verminderen.

685 douches per dag per hotel

Accor verbruikt elk jaar 544 miljoen kubieke meter water – evenveel als het jaarverbruik van 438.000 Europeanen. Het rechtstreekse verbruik van de hotels (douches, keukens, wasserijen…) vertegenwoordigt verrassend genoeg maar 11 procent van het totaal, goed voor het equivalent van 685 douches per dag per hotel. De grootste slokop zijn de landbouwbedrijven die de restaurants beleveren. Volgens Water Footprint is er 15.500 liter water nodig om een kilo rundvlees te produceren. Voor een kilo kip volstaat 3900 liter water.

Luxehotels zijn minder ecologisch

De meest luxueuze ketens van de Accor-groep (Sofitel, Pullman MGallery, Novotel) behalen een minder goede ecologische score. Zo verbruikt Sofitel gemiddeld 1556 liter water per bezette kamer (per dag), terwijl dat bij Mercure maar 507 liter en bij Formule 1 zelfs maar 189 liter is. Dat komt doordat de dure hotels bijvoorbeeld een wasserij, een zwembad en keukens hebben. Hetzelfde plaatje zien we bij het energieverbruik: Sofitel verbruikt 98,3 kilowattuur per kamer per dag, Ibis klokt af op 23,6 kilowattuur.

Fosfaten zijn de grootste boosdoeners

Watervervuiling blijkt bij Accor zowat de grootste impact op het milieu te hebben. De groep loost evenveel fosfaten als 455.000 Europeanen samen. Vierennegentig procent van de watervervuiling is afkomstig van de restaurants (inclusief meststoffen en producten van de landbouwbedrijven), 4 procent komt van het waterverbruik ter plaatse en 2 procent van de wasserijen in de groep.

Evenveel energie als de stad Toulouse

Accor verbruikt gigantisch veel energie: 18,2 miljard kilowattuur per jaar, vergelijkbaar met de jaarlijkse behoefte aan verwarming voor een stad als Toulouse. Driekwart van het verbruik komt van de energie die in de hotels zelf wordt verbruikt.

60 miljoen euro aan hotelafval

Het gros van de 1,25 miljoen ton afval dat Accor produceert (evenveel als dat van 219.000 Europeanen) komt van bouw- en renovatiewerkzaamheden. Slechts 5 procent van het afval is afkomstig van de hotelactiviteit zelf. Toch kost die 5 procent de groep een slordige 60 miljoen euro per jaar. Ook op dat vlak wil Accor besparen.

CHRISTOPHE CHARLOT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content