DE DRIE MUSKETIERS

“De drie musketiers”, noemt een Antwerpse vastgoedontwikkelaar zijn collega’s Maurice De Velder, Koen Blijweert en Dirk Cavens. “Met DB Invest verlegden ze in het begin van de jaren negentig de grenzen van de projectontwikkeling.”

Maurice De Velder (Think Media) zat in 2002 negen maanden in voorarrest wegens witwassen, werd veroordeeld en onderhandelde met het gerecht over een minnelijke schikking. Koen Blijweert (Assumax) — “de man van zeventig verhoren” — werd meer dan eens genoemd in gerechtelijke dossiers, verbleef ook in de cel op verdenking van btw-fraude, maar werd nooit veroordeeld. Beiden zijn nog altijd actief in de vastgoedsector.

“Met DB Invest had ik juridisch, commercieel of zakelijk nul komma nul nul nul te maken”, zegt Dirk Cavens. “Het was de vennootschap van Maurice De Velder en mijn goede vriend Koen Blijweert, met wie ik echter nooit zaken heb gedaan. Ik was enkel aandeelhouder van de beursgenoteerde Groep De Beukelaer (met als vastgoedpoot DB Invest, nvdr). Ik heb De Velder sinds november 1993 nooit meer gezien. Koen verloor ik tien jaar geleden uit het oog. Hij belde onlangs wel om me te feliciteren omdat ik grootvader ben geworden.”

Enig speurwerk geeft een ander beeld. Op 8 november 1991 verhoogde, meldt het Belgisch Staatsblad, het kapitaal van DB Invest van 16,75 miljoen naar 24,1 miljoen Belgische frank (ongeveer 600.000 euro). Onroerend goed ter waarde van 66 miljoen frank werd geïncorporeerd in het kapitaal. Blijweert werd bestuurder, net als Kristine Van Hool (in eigen naam), de echtgenote van Dirk Cavens. Zij had met Cavens in 1989 KVH opgericht. Beiden werden vennoot. Op 22 december 1993 namen Blijweert en Van Hool ontslag bij DB Invest. De Velder bleef gedelegeerd bestuurder.

Diezelfde dag nam Van Hool ook ontslag als vertegenwoordiger bij het bedrijf Pecunia. Dat werd op 15 juli 1992 opgericht door KVH, Livius en Vici. Dirk Cavens werd op 21 februari 1992 bestuurder bij Livius. De Velder werd er die dag gedelegeerd bestuurder. Cavens bleef er twee jaar bestuurder. Vici werd op 6 september 1991 opgericht door Blijweert, De Velder en Cavens. Die laatste nam er ontslag als bestuurder op 25 juni 1999. De Velder deed dat op 10 juni 1994.

Op 10 februari 1992 richtten Blijweert, De Velder en Cavens ook het bedrijf Electronic Appliances for Buildings op, waar ze bestuurder werden. Cavens en Blijweert namen er twee jaar later ontslag.

Op 7 januari 1993 werden KVH en Livius beheerder van het onderhoudsbedrijf Gemacom. Op 22 december 1993 namen ze er ontslag. Ze werden vertegenwoordigd door Van Hool en De Velder.

Cavens was dus, zij het voor een korte periode, wel degelijk actief met Blijweert en De Velder. Maar daar wordt hij blijkbaar liever niet aan herinnerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content