De draken zijn wakker

BlackRock biedt de mogelijkheid om te beleggen in Azië, met een voorkeur voor China.

Het fonds BlackRock Global Fund – Asian Dragon, dat belegt in Zuidoost-Azië, haalde over de afgelopen vijf jaar een gemiddelde prestatie van ruim 11 procent. Sinds begin 2014 is het gestegen met 9,5 procent. “Na 2008 is de dynamiek van de markten in die regio veranderd”, zegt fondsbeheerder Andrew Swan, die ook het hoofd is van het Asia Fundamental Equity-team, dat is gevestigd in Hongkong.

Markt saneren

“De ontwikkelde landen zijn na 2008 begonnen hun schulden af te bouwen, wat weegt op de wereldwijde vraag”, aldus Swan. “Traditioneel waren de beursprestaties in Azië sterk afhankelijk van de industriële productie. Om de zwakte op de exportmarkten te compenseren, richtte China zich op zijn binnenlandse economie. Dat heeft geleid tot een snelle stijging van de schuldenlast, zonder dat het een positieve impact op de groei had. Bovendien verzwakte de concurrentiekracht van het land door de sterke Chinese munt. Al die factoren hebben de beleggers nerveus gemaakt.”

Toch blijft de beheerder China overwegen in de portefeuille. 28 procent van de activa is Chinees, tegenover 24 procent in de referentie-index, de MSCI Asia ex-Japan. “De nieuwe Chinese leiders zijn zich goed bewust van de uitdagingen waar ze voor staan. Ze voeren de hervormingen versneld door, om de privésector in staat te stellen vrijer te investeren in de economische sectoren. We verwachten een voortzetting van die beweging om de markt te saneren.”

Hervormingen

Andrew Swan onderstreept dat de vooruitzichten in Azië aan het verbeteren zijn, omdat de beleidsmakers inzien dat hervormingen noodzakelijk zijn. In dat opzicht zijn de goede prestaties van de Indiase aandelen sinds begin dit jaar een gevolg van de verwachtingen na de verkiezing van Narendra Modi. “Dat zien we ook in Indonesië en Maleisië, wat een belangrijke kentering is ten opzichte van enkele maanden geleden.”

Het fonds belegt in vijftig tot tachtig waarden en speelt flexibel in op de economische omstandigheden. De beheerders zetten in op bedrijven met een potentieel dat niet naar waarde wordt geschat door de markten. “Sinds oktober 2011 is 85 procent van onze prestaties te danken aan onze aandelenselectie”, aldus Andrew Swan. De portefeuille bestaat uit grote kapitalisaties (66 % van het fonds is belegd in waarden met een beurskapitalisatie van meer dan 5 miljard dollar), wat niet wegneemt dat de beheerder 30 procent van zijn beleggingen buiten de referentie-index vindt.

Waardering

“Groeiwaarden zagen hun waardering de afgelopen maanden in de hoogte gaan. Wij vinden vandaag meer beleggingsideeën in laag gewaardeerde aandelen of aandelen die rechtstreeks kunnen profiteren van de hervormingen. We hebben ook onze blootstelling aan Indonesië verhoogd, omdat we denken dat de vrees voor dat land overdreven was.” Onder de belangrijkste waarden in de portefeuille zijn veel bekende namen als Samsung Electronics, Taiwan Semiconductors, Tencent en Hyundai Motors.

BlackRock Global Fund – Asian Dragon – Isin-code: LU0171269466

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content