DE CREATIEVELING

Sinds begin dit jaar trekt Alexander Van de Rostyne (39 j.) aan de kar van Planet Internet ( PI), een nieuw digitaal platform dat Jan en alleman met “Vlaamse inhoud” naar het Internet wil lokken. “Perspectief zoeken in een zotte wereld,” zo omschrijft de gedelegeerd bestuurder van PI nogal flamboyant z’n taak. De holding Gevaert van topman André Leysen van de krantengroep VUM en de Nederlandse Planet Internet Holding bv, die elk voor 50 % in het project participeren, zijn de opdrachtgevers.

PI is eigenlijk het Belgische broertje van de Nederlandse (gelijknamige) access provider die nu al aan 60.000 klanten toegang tot het Net verhuurt. “Terwijl zij vooral de klemtoon legden op toegang, willen wij ons profileren als leverancier van inhoud op het Internet, creatieve Vlaamse inhoud,” zegt Van de Rostyne. “En wie creativiteit zegt, weet dat ik daarmee rijk gestoffeerd ben,” grijnst hij.

Alexander Van de Rostyne, geboren en getogen in Maldegem op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen, stoomde zich van jongsaf aan klaar voor hét geijkte carrièrepad. Met een diploma burgerlijk ingenieur aan de VUB, een specialisatie in de informatica en een MBA in Boston op zak, zette hij zijn eerste beroepspassen bij Motorola, in de radiocommunicatie drie jaar lang. Daarna volgde een tussenstopje managementadvies bij Team Consult. Om dan in de periode ’86-’93 gestaag op te klimmen naar de Europese top bij Apple.

In ’93 hield de (toen) 35-jarige manager het echter, plóts, voor bekeken. “Ik vond dat mijn leven geen lineair verloop mocht zijn tot aan het definitieve pensioen,” zegt Alexander Van de Rostyne. “Dus besloot ik gedurende anderhalf jaar een sabbatical leave te nemen. Ik wilde creatief bezig zijn, maar dan zonder de plichtsmatige besoignes in het achterhoofd.”

Popmuziek werd van de ene dag op de andere de dada van Alexander Van de Rostyne hij bouwde een huisstudio, schreef zich in als erkend Sabam-auteur en begon te componeren. “De linkerkant van mijn hersenpan kon zich nu eens ten volle uitleven,” grapt hij. “Een verademing.” Muziek was, net zoals het in elkaar knutselen van modelbouwvliegtuigjes of helikopters, altijd al zijn hobby geweest.

In januari ’95 ging Van de Rostyne weer zonder verpinken aan de slag, bij Digital, waar hij een tijdlang de pc-ambities van de informaticareus hielp aanwakkeren. Vandaag is Planet Internet aan de beurt. Dit Internet-platform heeft zowaar de ambitie om de “Vlaamsche Filmpkes” van de 21ste eeuw te worden en ja, uitgerekend Averbode is één van de partners in het project.

Zoiets zint Alexander Van de Rostyne wel. De website van Planet Internet prijkt nu al met de openingspagina op het Net ( http://www.planetinternet.be). “Onze etalage,” zegt Van de Rostyne. “De inhoud zélf geven we pas in de tweede helft van deze maand vrij.” Maar wie goed toekijkt, merkt in het midden een gestoord tv-testbeeld. En als u over een audiokaart in de pc beschikt, dan hoort u jawel de testtoon. Creativiteit ?

ALEXANDER VAN DE ROSTYNE (PLANET INTERNET) Mijn leven mag geen lineair verloop kennen tot aan het pensioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content