De coulissen van de macht

Arte belicht de schaduwzijde van het politieke leven : beïnvloeding en manipulatie.

Na de dood van een Amerikaans senator wordt een overjarige, naïeve akela naar Washington gestuurd, omdat de politieke bonzen denken dat hij een zacht eitje is. Ze vergissen zich deerlijk : de naïeveling stuit op ongebreidelde omkooppraktijken in de Amerikaanse Senaat en ontpopt zich als een hardnekkig strijder voor rechtvaardigheid en “propere handen”.

In ” Mr. Smith goes to Washington“, een film van Frank Capra uit 1939, speelt James Stewart dé sterrol van zijn carrière. De film is ook een van de grote meesterwerken van Frank Capra, die achteraf blootstond aan heel wat kritiek voor de rauwe en meedogenloze manier waarop hij het politieke machtscentrum van het land, met al de satellieten die daarrond draaien, geportretteerd had. Er was zelfs enige tijd sprake van de film indien niet te verbieden, dan toch zwaar te censureren…

Het hoogtepunt van de film zit helemaal aan het einde, wanneer de hoofdrolspeler 23 uur lang het spreekgestoelte bezet houdt in een poging de bouw van een stuwdam tegen te houden. Een staaltje “filibustering” dat zijns gelijke niet heeft in de filmgeschiedenis, laat staan in het echte politieke leven… Arte zendt op donderdagavond 11 januari deze prent in originele versie uit in het raam van een tema-uitzending over lobbying.

Zoals gebruikelijk wordt de speelfilm omkaderd met een aantal dokumentaires rond hetzelfde tema, namelijk de metoden die sommigen gebruiken om het vooral financiële laken naar zich toe te trekken en zoveel mogelijk te putten uit de geldvoorraden die in de rand van sommige organizaties zomaar voor het grijpen liggen voor ieder die de juiste weg kent.

De avond wordt dan ook ingeleid met een historische dokumentaire over de geschiedenis van de lobbying in de VS (het land waar de uitdrukking haar oorsprong vindt en waar de kunst van het lobbyen tot eenzame hoogten werd gevoerd). Dat het er echter in onze eigen voortuin even hard aan kan toegaan wordt geïllustreerd in een reportage van de RTBF over het addernest dat de Europese instellingen nu eenmaal geworden zijn. In de reportage komen ook sommigen van de ontelbare lobbyisten die Brussel intussen rijk geworden is, ruimschoots aan het woord.

Het avondje kijken naar beïnvloeding en manipulatie wordt afgesloten met een case-study verzorgd door de Canadese televisie : het relaas van de welles-nietes strijd die in de jaren ’80 gevoerd werd tussen Canadese milieujongens en bontjagers en waarbij miljoenen dollars uit het raam gegooid werden om in de ogen van Jan Modaal het gelijk aan zijn kant te krijgen… (Arte, 11 januari, vanaf 20 u.45)

RUDI MACKINTOSH

Het Europees parlement Ook het werkterrein van ontelbare lobbyisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content