De comeback van Carmignac

Het fonds Carmignac Patrimoine heeft een slecht jaar achter de rug. 2014 moet beterschap brengen.

Het fonds Carmignac Patrimoine, dat in 2014 zijn vijfentwintigste verjaardag viert, heeft een ijzersterke reputatie als beschermer van het vermogen van zijn beleggers in woelige beurstijden. 2013 is minder goed uitgevallen voor de Franse reus, die voor meer dan 25 miljard euro aan activa beheert. De portefeuille haalde maar net een positief rendement, terwijl de aandelenmarkten in de ontwikkelde landen met 20 à 30 procent zijn gestegen. “We hebben akte genomen van de wijzigingen in het Amerikaanse monetaire beleid, met een normalisering van de rente”, zegt Sandra Crowl, lid van het beheerscomité van Carmignac Gestion. “Dat moet positief zijn voor beheerders die zijn gespecialiseerd in activa-allocatie zoals wij.”

De afgelopen twaalf maanden is de portefeuille sterk aangepast. De beheerders hebben de posities in energie, goud, grondstoffen en obligaties afgebouwd; de beleggingen in aandelen hebben ze opgevoerd, tot die eind 2013 meer dan 50 procent van de portefeuille uitmaakten. In het aandelensegment namen vooral de ontwikkelde markten (Japan, Europa, Verenigde Staten) in gewicht toe.

Wereldleiders

“In Europa blijven we positief staan tegenover de wereldwijde marktleiders in de consumptiesector. Die aandelen hebben voor het eerst sinds de crisis van 2008 geen goede prestatie neergezet. Vorig jaar verbeterden vooral waarden van mindere kwaliteit hun waarderingsratio’s, bijvoorbeeld Peugeot. Gezien hun fundamenten kunnen we zulke bedrijven moeilijk in de portefeuille opnemen.” De zwakke prestatie van de consumptiebedrijven werd vorig jaar gedeeltelijk gecompenseerd door de financiële sector.

De blootstelling van de portefeuille aan de opkomende markten is gevoelig verlaagd. “Het klimaat is moeilijker geworden. De appetijt van de beleggers voor die activaklasse is fors teruggelopen”, aldus Sandra Crowl. “We hebben onze beleggingen in de groeilanden vooral teruggeschroefd in de aandelenportefeuille, en we hebben het wisselkoersrisico op bepaalde valuta’s afgedekt. Maar fundamenteel verandert er niets aan onze positieve verwachtingen voor een aantal opkomende landen, bijvoorbeeld Mexico of India.”

Financiële sector

De financiële sector is sterk vertegenwoordigd. De beheerders belegden onder meer in Amerikaanse groepen die profiteren van het herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt. “Ook de stijging van de obligatierente is positief voor de Amerikaanse bankwaarden”, verwacht Sandra Crowl. Carmignac Patrimoine belegt daarnaast in petrochemiegroepen die voordeel halen van het schaliegaseffect, en in internetbedrijven zoals Facebook en Twitter. “Dat zijn langetermijnposities die goed hebben gepresteerd in een hoogst volatiele omgeving. Het groeipotentieel dat schuilt in de verschuiving van marketingbudgetten van offline naar online, is immens.”

Carmignac Patrimoine

ISIN-code: FR0010135103

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content