De code van de goede huisvader

Geert Noels Geert Noels is chief economist van Econopolis.

Geert Noels neemt afscheid als columnist (zie ook blz. 32). Op vraag van Trends zocht hij zijn beste column van de afgelopen jaren. Hij verscheen op 29 maart 2007, en u vindt hem hieronder nog eens.

In de bibliotheek vind je ontzettend veel boeken over beleggen. De meeste reiken recepten aan om de beurs te kloppen en gaan vooral over aandelen, met een inleiding om de lezer duidelijk te maken dat alle andere spaarproducten minderwaardig zijn. Het is alsof een beginnende of zelfs meer ervaren chauffeur alleen boeken zou vinden over sportwagens. En neen, die vergelijking is echt niet zo slecht gekozen: de meeste chauffeurs willen niet per se zo snel mogelijk op hun bestemming komen, ze willen in de eerste plaats allemaal veilig op hun bestemming geraken.

Het is hier dat het fenomeen van de goede huisvader opduikt. Want vaak gaan beleggingstips voorbij aan de filosofie van het merendeel van de beleggers. Die willen de beurs niet kloppen, maar hun vermogen op een veilige manier rustig laten aangroeien.

De ‘goede huisvader’ is een begrip. Een metafoor voor de voorzichtige belegger die met beide voeten op de grond blijft. De praktijk leert dat ook de sparende huisvader (-moeder) vaak op zoek is naar de code om een ‘goede huisvader’ voor zijn vermogen te worden. Dit zijn onze tien aanbevelingen.

1. Probeer niet met uw vermogen te realiseren wat u met uw eigen talenten wilde bereiken.

Heel dikwijls loopt het al fout bij de basis. Sommigen zien hun vermogen(tje) als een hefboom naar een beter leven. Daardoor zijn ze bereid beleggingsrisico’s te nemen, om hun ultieme droom waar te maken. Mix persoonlijkheid, talent en ambitie dus niet met uw vermogen.

2. Ban hebzucht, het is een slechte gids.

Beleggers zijn zoals vissers: beiden hebben geduld nodig, maar allebei overdrijven ze ook hun vangst. Jaloezie over andermans rendementen en schrik om buitenkansjes te missen, zijn slechte raadgevers. Hebzucht en angst zijn allebei slechte raadgevers. Alleen riskeer je met de eerste meer te verliezen.

3. Haast u nooit voor een goede belegging.

Breek met financiële raadgevers die u constant aanporren. Een goede belegging blijft dat ook enkele weken later. Meer nog, maanden en zelfs jaren spelen meestal geen rol bij een goede langetermijnbelegging. U hebt dus alle tijd om na te denken.

4. Neem geen risico’s die u niet hoeft te nemen, of niet kent.

Het klopt dat extra risico meer kansen biedt op een hoger rendement. Maar sommige risico’s hoeft u helemaal niet te nemen. Misschien helpt de vuistregel om bij elke belegging eerst na te denken over het mogelijke verlies, voor u begint te dromen van de mooie winsten. Vermijd vooral risico’s die u helemaal niet kent of begrijpt. Als u een auto koopt, krijgt u er alle uitleg bij en bestudeert u elk detail. Waarom zou u voor uw vermogen minder zorgvuldig te werk gaan?

5. Bescherm u tegen uw eigen fouten en vergissingen.

Elke belegger maakt fouten. De goede belegger, en vooral de goede huisvader, zorgt ervoor dat zulke fouten geen drama worden. Spreiding is geen teken van besluiteloosheid, maar van intelligentie.

6. Het is niet mogelijk om retroactief de hausse te kopen (of de baisse te verkopen).

Mensen behoren graag tot een groep, vooral een succesvolle groep. Beleggers willen succesverhalen in hun portefeuille. Helaas koopt een belegger nooit de historische koersprestatie, wel de toekomst. Als het slechte nieuws in de koersen zit, heeft het evenmin zin om te verkopen.

7. Neem af en toe winst, en laat iets voor de anderen.

Durf tevreden te zijn met het behaalde rendement. Verkopen op de top is een illusie, net zoals kopen op de bodem. Als een actief in uw vermogen een te groot deel wordt door een stijging, is de behaalde meerwaarde verzilveren geen slechte strategie. Gun de laatkomers ook iets.

8. Koop goed beheerde aandelenfondsen voor uw kinderen.

Veel goede huisvaders sparen voor hun kinderen. Hoe jonger u daarmee start, hoe beter. Beleg voor hen in goed beheerde (Europese) aandelenfondsen. Over vijftien tot twintig jaar zullen ze u – hun goede huisvader – rond de nek vliegen.

9. Speel niet met de lotto, beleg liever voor hetzelfde bedrag elke week in aandelen.

Lotto is dom. Al van bij de start verliest u 50 procent aan de overheid. En de kans op winst is nagenoeg nihil. Elke week voor 10 euro sparen in aandelenfondsen geeft u een bijna-zekerheid van een mooi vermogen na twintig jaar. De lotto is een belasting op dommeriken.

10. Geniet voldoende van uw vermogen, sparen is geen doel op zich.

Als goede huisvader draagt u zorg voor uw vermogen, maar u vergeet ook niet om samen met uw gezin van het leven te genieten. Een vermogen moet uiteraard voor de volgende generatie worden beheerd. Maar een goede huisvader investeert ook in gelukkige momenten, en die mogen al eens geld kosten.

De auteur is CEO en hoofdeconoom van de vermogensbeheerder Econowealth.

GEERT NOELS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content