De CFO van het nieuwe Pinguin

Aan werk heeft chief financial officer Steven D’haene geen gebrek bij het beursgenoteerde Pinguin. Zonet keurde een bijzondere algemene vergadering een kapitaalverhoging goed van 12,5 miljoen euro. Dat is al de tweede dit jaar.

Nog geen jaar nadat hij als chief financial officer (CFO) aan de slag ging bij de beursgenoteerde vastgoedbevak Retail Estates, trok de actieve Steven D’haene (35) naar Pinguin, de specialist in vriesverse groenten en groentebereidingen, waar hij Jan Dejonghe opvolgde. “Retail Estates is een dynamisch bedrijf, maar tijdens mijn periode als CFO had ik wat pech dat er weinig deals op tafel lagen,” vertelt Steven D’haene over zijn korte periode bij de vastgoedbevak.

Bij Pinguin mag hij alvast niet klagen over een gebrek aan activiteiten, want alleen al dit jaar mocht hij twee kapitaalverhogingen organiseren. In mei 2006 kreeg het bedrijf een eerste injectie van 2,5 miljoen euro via een omzetting van een schuldvordering in kapitaal door Lur Berri. Zonet keurde een bijzondere algemene vergadering een kapitaalverhoging van 12,5 miljoen euro goed. Dat extra geld wordt ingebracht door de referentieaandeelhouders Stichting Administratiekantoor Pinguin (de families Deprez en Dejonghe), KBC Private Equity en Lur Berri. Met het verse kapitaal wil Pinguin investeren in de centralisatie van de logistiek en de verpakkingsactiviteiten.

Het voorbije jaar onderging het diepvriesgroentebedrijf een heuse facelift. Die metamorfose heeft alles te maken met de intrede van Deprez Management (Veerle Deprez). De familie Deprez nam haar verantwoordelijkheid door extra geld in het bedrijf te pompen. Daarnaast stootte Pinguin de koelverse activiteiten af en ook de aanslepende problemen in het Verenigd Koninkrijk werden deze keer grondig aangepakt. Tegelijkertijd werd in Frankrijk het productiegamma verdubbeld.

Een beursnotering is niet altijd een voordeel in een uiterst concurrentiële markt, maar bij Pinguin speelt men de rol zoals het hoort. “Herwig Dejonghe is nog de enige familiale vertegenwoordiger in het driekoppige directiecomité, we installeerden een audit- en remuneratiecomité en de raad van bestuur telt drie onafhankelijke bestuurders,” zo illustreert de Oost-Vlaming Steven D’haene hoe serieus de code-Lippens bij Pinguin genomen wordt.

In de sector gonst het ondertussen van de overnamegeruchten. “We bekijken elk mogelijk dossier, maar ik denk dat iedereen in de sector dat doet,” blijft Steven D’haene wat op de achtergrond. De praktijk leert echter dat het water nog veel te diep is tussen de verschillende West-Vlaamse groentebedrijven, die vaak familiaal of via aandeelhouders met elkaar verweven zijn. Toch sluit D’haene op termijn niet uit dat sommige lokale spelers samengaan.

Steven D’haene is lid van de Managers Marathon Club, maar omwille van zijn drukke agenda heeft hij zijn loopambities wat moeten temperen. In 2005 liep hij nog de marathon van New York, maar daarna viel hij op loopgebied een beetje in een zwart gat. De kriebels worden echter steeds hardnekkiger om weer de loopschoenen aan te trekken.

TEVEN D’HAENE (PINGUIN)

DVT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content