De CEO en zijn apps

Dertien topmanagers uit de Belgische zakenwereld vertelden ons over de manier waarop ze mobiele toestellen gebruiken. Ze kunnen u inspireren en helpen om efficiënter te worden.

“Ik kijk ‘s morgens meteen naar de wisselkoersen”

“Ik ben eerder uit noodzaak een aanhanger van de BlackBerry: minder modern dan de iPhone, maar het enige toestel dat de meeste bedrijven kunnen beveiligen met het oog op vertrouwelijk e-mailverkeer. Voor mijn werk is mijn BlackBerry heel nuttig, want ik krijg dagelijks bijna 200 e-mails en sms’jes.

“Ik heb ook enkele applicaties gedownload. Ik gebruik vooral die van de Financial Times, omdat die mij meteen een goed beeld geeft van de markten. Als voormalige baas van Euronext Brussel ben ik gebeten door de vluchtige curven in de huidige economie. ‘s Morgens kijk ik meteen hoe het met de markten gesteld is, met speciale aandacht voor rentevoeten en wisselkoersen.

“Ik heb ook de Twitter-applicatie gedownload omdat ik op die manier enkele politici – onder wie de minister van Financiën – kan volgen. En ik ben geabonneerd op de RSS-feeds van Le Monde en Financial Times. Ik gebruik ook vaak de LinkedIn-applicatie, onder meer om economische artikels te volgen.

“Voor de fun zijn er de BlackBerry-games, maar ik heb nog nooit een sudoku kunnen oplossen en ben hopeloos in BrickBreaker. Ik ben nog nooit verder geraakt dan het derde level. Als tiener was ik ook al geen kei in pacman. Eigenaardig genoeg heb ik ook een applicatie die uitlegt – met illustraties – hoe je een das moet knopen. En het weerbericht natuurlijk, al vertelt een blik door het venster mij wat dat betreft evenveel als mijn scherm.”

“De iPad is mijn beste vriend in het openbaar vervoer”

“Ik heb een BlackBerry om mijn e-mails te lezen, maar voor het overige gebruik ik hem nooit om verbinding te maken met het internet. De weinige apps waar ik gebruik van maak, zijn vooral die van kranten en tijdschriften die ik lees op mijn iPad: Le Soir, Trends-Tendances en het Franse magazine Marianne. Mijn kinderen hadden wel andere apps gedownload – wellicht veel grappiger – maar ik heb ze onlangs allemaal gewist en mijn kroost duidelijk gemaakt dat dit wel degelijk een werkinstrument is.

“Ik gebruik mijn iPad vooral in het openbaar vervoer. Maar hij is zo handzaam dat je hem ook makkelijk vergeet. Dat heb ik tot mijn schade en schande ondervonden in de Parijse metro. Ik denk dat ik toen iemand héél blij heb gemaakt.”

“Tijdens vergaderingen testen we de iPad”

“Ik heb lang een iPhone gebruikt, maar heb net gekozen voor een Samsung Galaxy omdat die een groter scherm heeft. De pers boeit mij enorm en tijdens mijn vier jaar in Amerika ben ik verslaafd geraakt aan The New York Times. Eenmaal terug in België las ik die krant niet meer. Maar dankzij de mobiele applicatie kan ik hem nu opnieuw dagelijks lezen, net als de Financial Times trouwens. Voor de Belgische pers verkies ik nog altijd papier. Omdat ik veel reis, maak ik geregeld gebruik van de weerapplicatie die standaard in mijn telefoon zit. Vooral die van de iPhone – waar je diverse locaties aan kunt toevoegen – vind ik handig. En de applicatie voor Google Translate is wel praktisch wanneer ik een woord zoek in een andere taal, ook al is de vertaling niet perfect.

“Ik heb ook een iPad, maar ik zoek nog altijd de toegevoegde waarde – behalve het grotere scherm natuurlijk – in vergelijking met de iPhone. Maar bij Comeos proberen we in kleine groepjes om papierloze vergaderingen te organiseren, enkel met de iPad dus. Ik ben nog op zoek naar een applicatie om met meerdere mensen een presentatie te volgen die iemand geeft. Ter voorbereiding van vergaderingen herlees ik trouwens graag de documenten op mijn iPad. Met de applicatie iAnnotate kan ik er aantekeningen bij maken.”

BlackBerry voor het werk, iPad eerder privé

Eric Mestdagh heeft het razend druk en stuurt ons een e-mail met een lijst van de applicaties die hij geregeld gebruikt (BlackBerry en iPad). Dat zijn er heel wat:

Muziek (hij is een grote muziekliefhebber): Shazam, iTunes, AB (Ancienne Belgique), mix.dj Pro en allRadio2

Reizen: PlaneFinder, FlightTrack, Seatguru, AroundMe, AccuWeather

Nieuws: L’Echo, Le Soir, Trends-Tendances, RTBF en RTL info

Beroepsmatig: Skype, Dropbox, Quickvoice, Viber en Goodreader

Vrije tijd: IMDb (film), CineXPlayer

Zijn broer John gebruikt dezelfde toestellen, maar voegt eraan toe: “Omdat de iPad niet kan worden verbonden met het informaticanetwerk van ons bedrijf, gebruik ik die alleen voor privédoeleinden. Vooral dan voor multimediatoepassingen en om verbinding te maken met het internet en met netwerksites. Mijn BlackBerry is dan weer een echt werkinstrument, al gebruik ik er hoofdzakelijk de basisfuncties van: telefoon, mail, adresboek en agenda.”

“De e-mailfunctie heb ik uitgeschakeld”

“In het begin heb ik veel applicaties gedownload, zowel nuttige als grappige. Daarna ben ik wat redelijker geworden en heb ik een heleboel apps gewist. Als fervente iPhone-gebruiker benut ik veel standaardapplicaties van dat toestel: de agenda, de Notes, de iPod, het weer, de rekenmachine. Verder ben ik dol op het concept van de telefoonapplicatie Viber, die ik aan al mijn familieleden en vrienden aanraad en waarmee je – als er maar wifi is – gratis kunt bellen en berichten verzenden. Ik bekijk dagelijks de apps van Le Soir en Le Monde. En ik gebruik almaar vaker MobileTag om de tags en QR-codes in advertenties of magazines te scannen. Als tijdverdrijf luister ik naar de radio-zenders van de RTBF of speel ik Trivial Pursuit. Ik koop zelfs geregeld nieuwe vragen om die applicatie aan te vullen. De e-mailfunctie op mijn iPhone heb ik echter uitgeschakeld. Ik lees mijn mails alleen op mijn laptop, enerzijds omdat het comfortabeler is, anderzijds vanuit een bewuste levenskeuze. Zo beheer ik mijn e-mailverkeer op een rustige manier en vermijd ik dat ik verslaafd raak en altijd meteen wil antwoorden op een nieuw bericht.”

“Telefoneren is comfortabeler met een simpele gsm”

“Ik gebruik hoofdzakelijk drie toestellen: een BlackBerry, een iPad en een eenvoudige gsm. Om te telefoneren vind ik de gsm comfortabeler. Mijn BlackBerry gebruik ik alleen voor mijn mail en de iPad is erg handig om te surfen. Overconsumptie van mobiele applicaties is aan mij niet besteed, maar behalve de ING-app – waarmee ik mijn rekeningen beheer – gebruik ik wel de apps van de pers. Die zijn heel gebruiksvriendelijk en alle informatie is permanent beschikbaar. Sporadisch maak ik ook gebruik van de Facebook-applicatie en van een aantal games, zoals Cars en CityVille. Via mijn iPad lees ik ook mijn mails wanneer ik meer op mijn gemak ben, thuis of in een hotel. Maar op kantoor maak ik er een punt van om mijn BlackBerry of iPad níét mee te nemen naar een belangrijke vergadering.”

De iPhone als Zwitsers zakmes

Patrick Vincent, chief commercial officer bij Telenet, heeft zijn BlackBerry onlangs ingeruild voor een iPhone die hij beroepsmatig gebruikt. Maar hij heeft ook nog steeds een oude gsm én hij gebruikt een iPad. Zijn iPhone gebruikt hij als een Zwitsers zakmes, met tal van functies en toepassingen. “Uiteraard raadpleeg ik vaak mijn e-mails (van kantoor op mijn iPhone) en ik gebruik Safari om op het internet te surfen. En elke dag kijk ik bijvoorbeeld naar De Tijd, De Morgen en Bloomberg. Ik gebruik ook heel wat applicaties. Die van Telenet natuurlijk (zoals het opnemen van tv-programma’s). Maar ik open ook dagelijks Tweetdeck om te volgen wat er over het bedrijf gezegd wordt op Twitter. Wanneer ik op reis ben, heb ik veel aan mijn smartphone. Dankzij Dropbox kan ik bij alle presentaties waaraan ik moet werken. De kaarten die standaard in de iPhone zitten, gebruik ik om uit te vissen of een plaats waar ik heen moet (restaurant, hotel, afgesproken plek) ver weg ligt. Dragon Dictation gebruik ik nu en dan voor het noteren van opmerkingen of ideeën die me te binnen schieten. De applicatie is niet perfect – sommige woorden worden niet goed herkend of weergegeven – maar soms is ze nuttig. Ook het fototoestel heb ik altijd bij de hand: ik neem vaak foto’s van dingen die me aanspreken. In winkels en zo neem ik foto’s en die stuur ik dan naar mijn teams ter inspiratie. Verder gebruik ik mijn iPad om de kranten te lezen en op het internet te surfen. Soms speel ik een game, vooral AngryBirds en Solitaire.

“Aan alle iPhone-gebruikers raad ik twee applicaties aan. De eerste is TED, die ik gebruik op mijn iPad. TED is een soort platform met heel boeiende en inspirerende uiteenzettingen. Ik zoek er geregeld naar wat er gaande is op het vlak van nieuwe technologieën. En dan is er aiFon, dat dagelijks een overzicht biedt van de nieuwigheden in de wereld van Apple, de applicaties en dergelijke. Via aiFon zijn sommige apps ook voordeliger of zelfs gratis.”

Twee smartphones en een tablet

“Voor mijn werk heb ik een BlackBerry en gebruik ik de mail- en agendafunctie, instant messaging om te chatten, Google Maps en een gps-tracker. Privé heb ik een smartphone en tablet die draaien op Android. Ik gebruik mail en Dropbox, en Teamviewer voor toegang op afstand tot mijn pc. Ik heb ook offline gps-maps en gps-tracking, en kan bellen via Skype. Om me te ontspannen heb ik een applicatie om sudoku’s op te lossen.”

Schaken op de iPhone

“Je kunt de applicaties voor mijn iPhone opdelen in drie groepen. Ik heb ‘productiviteits-apps’ zoals agendabeheer, mail en sms. Omdat ik vaak op zakenreis ben, gebruik ik ook een aantal reisapplicaties voor de tijdzones, reisplanning en het weerbericht. En af en toe raadpleeg ik aandelenkoersen, schaak ik of kijk ik op het internet, bijvoorbeeld voor het nieuws.”

“Over enkele jaren is de iPad een gedroomd werkinstrument”

“Als vennoot in de corporate-afdeling van het kantoor ben ik vaak onderweg. Dan maak ik het meest gebruik van mobiele applicaties. Alle advocaten van ons kantoor hebben een BlackBerry, die wij vooral gebruiken om te bellen en mails te lezen. Bovendien is het met de applicatie Documents To Go eindelijk mogelijk om de opmerkingen in Word-documenten zichtbaar te maken en op een degelijke manier pdf-bestanden te lezen. Wat niet wegneemt dat ik nu en dan mails met bijlagen overhevel van mijn BlackBerry naar mijn persoonlijke iPad vanwege het leescomfort en om er eventueel commentaar aan toe te voegen. Dankzij Citrix kan ik met de iPad rechtstreeks verbinding maken met ons interne netwerk, maar het systeem blijft vrij omslachtig: je hebt al een goede wifi-verbinding nodig – 3G volstaat niet – en in de praktijk is het moeilijk werken met het toetsenbord van de iPad omdat het bijna de helft van het scherm in beslag neemt. Ik gebruik de iPad dus hoofdzakelijk om de krant te lezen – met name L’Echo en de Financial Times, die zowel grafisch als qua navigeermogelijkheden subliem is. Ik heb ook een paar boeken gedownload, vooral grote klassiekers die op iBooks gratis zijn. En als ik tijdens het lezen een streepje muziek wil, heb ik altijd mijn muziekbibliotheek bij de hand.

“Als de verbindingsmogelijkheden verbeteren, kan de iPad binnen enkele jaren de echte metgezel van de zakenadvocaat worden. Als we rechtstreeks toegang hebben tot de databanken met contracten en clausules, kunnen we in enkele klikken een contract op maat van de klant opstellen.”

“Ik word nog een echte twitteraar”

“Ik gebruik zowel een BlackBerry als een iPad. De eerste vooral beroepsmatig voor mails en sms’jes, om te telefoneren of het nieuws te volgen op het internet. En al gebruik ik mijn iPad soms om mijn professionele mails te lezen, ik vind hem vooral handig om te surfen en multimediacontent te gebruiken. Ik heb er mijn hele muziekbibliotheek en al mijn digitale foto’s op gezet. Ik heb ook een Facebook-account – al ben ik geen actieve gebruiker – en ik wil beginnen met Twitter, want naar het schijnt móét ik daar gewoon mee aan de slag. Ik heb een boekje gekocht dat van mij een heuse twitteraar moet maken. De kranten lees ik nog altijd het liefst op papier, al heb ik wel ingetekend op een elektronisch abonnement op De Standaard, zodat ik de evolutie van het onlineaanbod kan volgen. Echte applicaties gebruik ik vrij weinig: Mobile Postcard van Bpost natuurlijk wel, want daarmee kan ik echte postkaarten versturen vanaf een mobiel toestel. En verder Yelo van Telenet, zodat je tv-programma’s kunt volgen op andere plaatsen dan in de zitkamer.”

“Brandende actualiteit volg ik via Twitter”

“Ik heb een iPhone en iPad, en gebruik beide toestellen zowel professioneel als privé. Beide dienen in eerste instantie voor mailverkeer. Ze zijn onderling gesynchroniseerd en hebben toegang tot het interne netwerk, waardoor ze ook heel handig zijn om mijn agenda en contacten te beheren. De app die ik verder het vaakst gebruik, is die van de RTBF. Zo kan ik overal en de hele dag door de evolutie van het nieuws volgen en de tv-journaals bekijken. Ik lees ook de Belgische en buitenlandse pers, zowel via mobiele websites als via applicaties. Momenteel vind ik de website van de Franse krant Libération heel handig en geslaagd, maar het aanbod evolueert zo snel dat de zaken morgen misschien totaal anders liggen. En wanneer een brandend actueel nieuwsfeit echt mijn belangstelling prikkelt, volg ik wat daarover gezegd wordt op Twitter. Maar zelf twitteren doe ik niet.

“Omdat ik graag zeil, gebruik ik – dat is dan het privégedeelte – ook meerdere weerapplicaties. Welke precies, hangt af van de zone waar ik wil gaan zeilen. Muziek of films downloaden doe ik niet, maar ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik foto’s neem met mijn iPhone. Soms gaat het om de affiche van een toneelstuk dat ik wil zien, soms om een nota die ik bij een dossier wil voegen.”

DE REDACTIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content