DE BRUSSELSE ROOTS VAN KONINGIN PAOLA

DE FAMILIE MOSSELMAN.

In 1882 duikt in het Brabantse kadaster een bizarre landheer op, de burgemeester van Napels. Die bezit terreinen in Gentinnes en Tilly. De Napolitaanse aristokraat, don Fulco Ruffo di Calabria, huwde in 1877 de dochter van de liberale senator van Nijvel, Théodore-Jean Mosselman, overgrootvader van de huidige Belgische vorstin, koningin Paola.

In Court-Saint-Etienne bezat Théodore-Jean Mosselman meer dan 841 hektaren (eenderde van het dorp en eenderde van zijn landeigendommen), domein dat vandaag in de handen is van de de Boëls (deze hebben er nog 600 hektaren aan kunnen toevoegen).

Théodore-Jean Mosselman stamt uit één van de zeven patriciërsfamilies die traditioneel het bewind voerden over de hoofdstad van Brabant. De familie Mosselman was lijnwaadproducent én ophaler van het stedelijke vuilnis.

De monniken van Villers waren dé feodale grootgrondbezitters van le Roman Païs. Hun Waalsbrabantse patrimonium omvatte terreinen in Baisy-Thy, Sart-Dames-Avelines, Villers-la-Ville, Marbais, Mellery, Saint-Géry, Gentinnes, Tilly. Echter ook buiten Waals-Brabant hadden ze weiden, wouden en waterlopen ; in Waver, Tienen, Leuven, Hoei, Schoten en Nederlands Limburg. François-Dominique Mosselman (1754-1840), zoon van de burgemeester van Brussel (de bankier Jacques Mosselman, 1719-1781, leider van de Bank Mosselman), en oom van senator Théodore-Jean, koopt de grange de Chenoy, een forse hap van de 10.000 benediktijnse hektaren. De abdijbezittingen werden bien national in 1796, deels vernietigd en deels verkocht.

Op 17 februari 1798 staat François-Dominique Mosselman naast 16 andere logebroeders van Les Vrais Amis de l’Union waaronder 11 Franse officieren en ambtenaren die in Brussel ingekwartierd zijn bij de stichting van de beroemde loge Les Amis Philantropes. Deze ligt aan de grondslag van de Université Libre de Bruxelles (1834). François-Dominique Mosselman is één van de meest stoutmoedige kapitalisten van de negentiende eeuw. Hij levert aan de Franse legertrossen en koopt zich een winnend lot als hij de eigenaar wordt in 1813 van de koperhoudende Altenberg bij Moresnet (bekender als Vieille Montagne).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content