De brug naar duurzaam ontwikkelen

Een kleine zes jaar geleden besefte de Belg Michel Buron dat er business zat in de prille milieuplannen van de Europese Commissie en de Verenigde Naties. De komen- de tien jaar hoopt hij mee te helpen om 20 miljoen ton CO2-uitstoot weg te werken.

Wat KYOTOenergy doet? Even ademhalen … Het bedrijf van Buron is een onafhankelijke projectontwikkelaar in broeikasgasemissievermindering. Voilà. En nu in mensentaal. “Eigenlijk zijn wij de brug tussen bedrijven die emissiereductiecertificaten(ERC) willen verwerven door bijvoorbeeld hernieuwbare energie-projecten in ontwikkelingslanden op te zetten enerzijds. En anderzijds de kopers uit de EU, Japan en Canada die onder het Kyotoprotocol aan bepaalde emissielimieten moeten voldoen.”

Voor de veiligheid toch nog een extra woordje uitleg. Heel die wisselwerking komt tot stand onder het Clean Development Mechanism (CDM), een van de drie mechanismen die bescherming genieten van het UNFCCC (United Nations Framework Convention for Climate Change). Om die certificaten te kunnen oogsten, moet een project aan twee belangrijke voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat het project zonder ERC’s niet zou zijn doorgegaan, een ander is dat het duurzaam moet zijn. Net zoals de groenestroomcertificaten, die de meerkost compenseren van de aanmaak van duurzame energie, kunnen ERC’s op het emission trading scheme van de Europese Unie worden verhandeld.

Buron zelf is een ervaren rot in de milieusector. Hij werkte tot 2002 als business development manager bij Seghers Engineering en woont nu al ruim tien jaar in Zuidoost-Azië. Zijn onderneming begon als zuiver adviesbureau voor bedrijven die wilden investeren in afvalbeheer en hernieuwbare energie. De volgende stap was zelf investeren en daarom werd er tien miljoen dollar opgehaald bij een Maleisische privé-investeerder. Intussen werken er ruim twintig mensen bij het bedrijf met hoofdzetel in Singapore en vestigingen in Maleisië, Viëtnam en Bolivië en het mikt ook op een voet aan wal in België, de Verenigde Staten en Centraal-Amerika. “Op termijn zou ik graag het expertisecentrum naar België terugbrengen, omdat er hier meer hoger opgeleid en gespecialiseerd personeel te vinden is.”

Eind 2005 ontwikkelde KYOTOenergy zijn eerste CDM-projecten in Centraal-Amerika. Vorig jaar werd het eerste miljoen carbon credits verhandeld met Electricité de France en het Japanse Kansai Electric Power. “Op dit ogenblik werken we aan meer dan 30 projecten in een tiental landen. Tot nu toe hebben we zowat een miljoen euro geïnvesteerd. Voor onze klanten ontwikkelen we CDM-projecten, zuiver op basis van no cure, no pay, maar het is niet gemakkelijk om zelf mee te investeren. Is het project zeer goed, dan hebben ze ons kapitaal niet nodig. En is het slecht, dan zijn wij ook niet geïnteresseerd.”

“In het geval van Kansai wordt 210.000 ton CO2-equivalenten bespaard, bij een Maleisische palmoliefabriek, waarvan het organisch afval carbon-neutraal wordt behandeld. Electricité de France koopt dan weer 900.000 ERC’s van een project fuel switch, waarbij een fabriek van diesel op biomassa overschakelt, in Maleisië. Het was een van onze eerste geregistreerde projecten bij UNFCCC en werd gebouwd door Vyncke Energietechniek. Ook met Cargill lopen vijf projecten: een biomassafabriek in Honduras en vier elektriciteitscentrales op biogas in Indonesië en Thailand. “Wij zorgen voor het complete proces, van technologisch advies, over registratie bij UNFCCC, tot monitoring en verhandelen van de ERC’s.”

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content