DE BEURS GAAT BIO

Maandag ging de koers van beveiligingstechnologiebedrijven als Visionics (+ 93%), Visage Technology (+142%) en Identix (+71%) door het dak. …

Maandag ging de koers van beveiligingstechnologiebedrijven als Visionics (+ 93%), Visage Technology (+142%) en Identix (+71%) door het dak. Het toeval wil dat Leuven Research & Development, dat de knowhow van de KU Leuven vermarkt, momenteel een Leuvense Security Cluster uitbouwt, naar het voorbeeld van de al bestaande DSP Valley rond digitale signaalverwerking. “Wij hebben hier een aantal spelers met naam,” zegt Koen Debackere, algemeen directeur van Leuven R&D, verwijzend naar Ubizen en naar de KU Leuven-afdeling Computerbeveiliging en Industriële Cryptografie (COSIC) rond professor Bart Preneel.

Uit dat centrum komen onder meer Joan Daemen en Vincent Rijmen, die het Rijndael-algoritme ontwikkelden, dat vorig jaar door het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology gekozen werd als opvolger voor het alomtegenwoordige versleutelingssysteem DES.

Tot de Security Cluster behoren momenteel het Deense Cryptomathic (waar Vincent Rijmen nu werkt), Banksys (waar Joan Daemen voor filiaal Proton World International aan de slag is), Ubizen (begonnen als een spin-off van COSIC), Utimaco Safeware (dat via haar Belgische R&D-centrum al negen jaar een onderzoekscontract heeft met COSIC) en ABT Crypto, een gloednieuwe spruit van Bart Preneels afdeling. ABT Crypto gaat een bibliotheek encryptiealgorithmes op de markt brengen.

Tot nog toe lijkt de Leuvense Security Cluster vooral te bestaan uit bedrijven in de encryptietechnologie en minder in authenticatie (het vaststellen van de echte identiteit van de gebruiker). Maar de lijst is niet afgesloten. “Wij willen breed gaan,” zegt vice-president Ronny Depoortere van Utimaco Safeware.

Ook Telindus is gevraagd. Bij het bedrijf van John Cordier is dochter Carmen sinds 6 september als Corporate Director Surveillance verantwoordelijk voor het definiëren van Telindus’ bewakingsoplossingen. “Over drie jaar willen we een kwart van onze inkomsten uit die bewakingssystemen halen. Nu is dat maar een paar procent,” zegt Carmen Cordier. Volgens chief executive officer Eric Van Zele zit Telindus op schema met het communicatienetwerk (inclusief beveiliging, datacommunicatie, stem- en beeldtransmissie, toegangscontrole, en zo meer) voor de nieuwe Ben Goerion-luchthaven in het Israëlische Tel Aviv _ een project van 27,8 miljoen euro (1,12 miljard frank) voor Telindus.

Maar de toppers op Wall Street waren voorbije maandag biometriebedrijven en dan komt in België vooral het verguisde Keyware, met software die biometrische toepassingen vereenvoudigt, in beeld. Maandag bleek dat nog niet uit de koers, maar dinsdag werkte Keyware via de pers hard aan een kentering.

Biometrie authentificeert personen op basis van min of meer stabiele persoonskenmerken als handtekening, stem, vinger- of handafdrukken, iris of retina. Volgens Cahners In-Stat Group was biometrie vorig jaar goed voor 228 miljoen dollar aan omzet in hardware en software. Voor zowat de helft kwam die van bij politiediensten, die zelfs goed zijn voor driekwart van alle omzet in vingerafdruktechnologie. Bedrijven vertegenwoordigden amper 90 miljoen dollar, waarvan 40% voor toegangscontrole.

Gedelegeerd bestuurder Francis Declercq van Keyware, dat kantoren heeft in Washington en Boston, is niet traag om te verwijzen naar zijn werk voor de Amerikaanse Immigration and Naturalization Service, waarbij grensarbeiders uit Mexico worden gecontroleerd met behulp van een database met vingerafdrukken. “Wij zijn goed geplaatst, maar eventuele contracten zullen zeker niet meer dit boekjaar worden afgesloten,” waarschuwt Declercq.

“Vingerafdrukken blijven de dominante technologie omdat ze makkelijker worden geaccepteerd,” meent Ronny Depoortere van Utimaco, dat met lezers van het Scandinavische Precise Biometrics voor ongeveer 250 euro (10.000 frank) per gebruiker een grootschalige installatie heeft verkocht aan Banque de Luxembourg.

Mogelijk profiteren echter ook kleintjes als Creative Photonics (retinascanning) of LCI Smartpen (handtekening) van de verhoogde interesse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content