DE BEURS EN DE FIETS

Waaraan doen de initialen UBB spontaan denken ? Een Zwitserse bank ? Een Brits financieel bemiddelaar ? De sector is juist, de landen verkeerd. De UBB is Belgisch, al draagt ze een Engelse naam. De cvba Union Belgian Brokers zag in 1990 het levenslicht door het samengaan van een tiental kleinere wisselagenten, die om het hoofd te bieden aan de financiële omwentelingen in België die de sector voor de helft uitdunden beslisten hun krachten te bundelen in een coöperatieve beursvennootschap, een unicum voor ons land. Vanaf volgende maand zullen ze met 11 vennoten zijn en de deur blijft open voor nieuwe toetredingen. Deze vennoten, fysieke personen of bedrijven, dekken bijna het volledige land : van Antwerpen tot Bergen en van Kortrijk tot Verviers, via Ath, Brussel, Mechelen, Luik…

De groep, die vroeger nog geruggensteund werd door een andere beursvennootschap voor de “back office”, de administratie, draait sinds vorige herfst volledig op eigen kracht. Die wending maakte een meer uitgewerkte structuur noodzakelijk. Daarom deed de beursvennootschap in de lente van 1995 een beroep op Guy Bertrand. En omdat er ook iemand nodig was die de teugels stevig in handen kon houden, benoemde ze hem in oktober tot secretaris-generaal.

Deze “wiskundeknobbel” van 42 jaar en vader van 3 kinderen, heeft 19 jaar bankervaring achter de rug. Hij stond regelmatig voor moeilijke situaties in verschillende instellingen, waar hij verantwoordelijk was voor organisatie en misschien nog vaker reorganisatie. Had hij als bankier geen twijfels bij het ambitieuze project van deze “kleine” wisselagenten ? Nee hoor. Guy Bertrand : “Het leek me des te meer aannemelijk, vermits ik al contact had met bepaalde toekomstige leden op het moment dat de Union Belgian Brokers ontstond.”

Nu het beheer van de administratie, de informatica en de interne controle gecentraliseerd wordt in de kantoren die de UBB verwierf in hartje Brussel, kunnen de vennoten zich volledig wijden aan hun commerciële activiteit in het hele land. De rol van Guy Bertrand beperkt zich niet tot die van intendant : vanuit zijn kantoor, op een steenworp van de Beurs, staat hij ook in direct contact met de autoriteiten op de markt en zijn ambtgenoten op de Beurs.

Via de Union Belgian Brokers en zijn secretaris-generaal, hebben de provinciale wisselagenten hun woordje te zeggen in de hoofdstad, wat nog onderstreept wordt door de aanstelling in juni jongstleden van Guy Bertrand als bestuurder van de Belgische Vereniging van Beursvennootschappen (BVBV).

Hoe drukker de weekdagen, hoe meer ontspannen de weekends moeten zijn : “Lange fietstochten zijn noodzakelijk voor mijn evenwicht”, geeft de Brusselaar toe, die voor zijn ontspanning steevast naar Knokke trekt. Als het weer niet geschikt is om te gaan surfen, trekt hij urenlang op zijn stalen ros door het Zwin en de polders.” De kommer en kwel van de kuiten wordt nadien gecompenseerd door de geneugten van het gehemelte : in de familie is men oenoloog van vader op zoon.

GUY BERTRAND (UBB) Vaandeldrager van de onafhankelijke wisselagenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content