De beste hotels ter wereld

De Aziatische hotels zijn niet langer de beste ter wereld. Dat blijkt uit een enquête die verscheen in ‘Andrew Harper’s Hideaway Report’.

Wat is het beste hotel ter wereld? Volgens de enquête die al voor de twintigste keer door het maandblad Andrew Harper’s Hideaway Report werd gehouden onder mondaine reizigers, gaat die eer dit jaar naar het hotel Four Seasons George V in Parijs. Het kaapte de eerste plaats weg na een renovatie die 125 miljoen dollar heeft gekost (ofwel 510.000 dollar per kamer). Het was meteen de eerste keer in de geschiedenis van de enquête dat de eerste plaats niet werd ingenomen door een Aziatisch hotel.

Azië

De 2500 personen die voor de enquête werden gecontacteerd, zeggen dat Europa – en dan vooral Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië – momenteel bovenaan de lijst van reisbestemmingen staat. Azië lijkt wat van zijn charme te verliezen. “Het nieuwe is er een beetje af,” probeert Andrew Harper de afnemende populariteit van Aziatische hotels te verklaren.

Harper, die is gevestigd in Sun Valley, Idaho, denkt dat de terugval van Azië in grote mate het resultaat is van een gevoel van onveiligheid dat al van voor de aanslagen op het New Yorkse World Trade Center bij de reizigers heerst. Hij wijst erop dat de religieuze onrust die Indonesië het voorbije anderhalf jaar in zijn greep hield, de reisadviseurs op het ministerie van Buitenlandse Zaken de ogen heeft geopend en de reizigers heeft afgeschrikt. Dit jaar zijn alle Indonesische hotels in de categorie Vakantiehotels teruggevallen in de rangschikking.

En met 11 september nog in het geheugen, is er voor de regio niet direct beterschap op komst, voorspelt Harper. “Er staat Indonesië nog een heel zwaar jaar te wachten,” iets wat hij trouwens ook verwacht voor andere bestemmingen in Azië. The Oriental in Bangkok en The Peninsula in Hongkong waren vorig jaar goed voor de plaatsen één en twee in de categorie Stadshotels. Dit jaar zakken ze naar respectievelijk de derde en de vierde plaats. “Het is voor mij al een verrassing dat ze de rangschikking niet langer aanvoeren,” vertelt Harper. “Het geeft aan dat Azië het als reisbestemming minder goed doet.”

Europa

Het lijkt erop dat Europa voordeel haalt uit de terugval van Azië. “Voor vele reizigers was Azië enkele jaren een exotische bestemming, maar nu hebben ze het wel gezien en zeggen ze: Laten we in Europa blijven.” Negen hotels uit de toptwintig van de Stadshotels liggen in Londen of Parijs – “een verbluffend gegeven”, zegt Harper. Met drie hotels in de topvijf van de Stadshotels is vooral Parijs een uiterst populaire bestemming. Vier hotels uit de topvijf van de Vakantiehotels lagen dan weer in Italië; twee daarvan vinden we in Positano, aan de kust van Amalfi.

Harper schrijft de eerste plaats van het Four Seasons George V hotel voornamelijk toe aan één ding: de kracht van het merk. “De merknaam Four Seasons is enorm sterk. Zodra de keten eender waar ter wereld een hotel opent, beginnen onze lezers reizen naar die bestemming te boeken. Ze weten dat ze daar onvoorwaardelijk kunnen rekenen op een uitmuntende service.”

Het verlies van de merknaam kan ernstige gevolgen hebben. Harper voorspelt dat het Regent Hotel in Hongkong, dat dit jaar nog op de zevende plaats stond in de categorie Stadshotels, uiteindelijk volledig uit de lijst zal verdwijnen nu de eigenaar vorige zomer besliste om over te schakelen van de Four Seasons naar de keten Inter-Continental. “Het verlies van de naam Four Seasons zal onvermijdelijk een negatieve invloed hebben op het imago, de trouwe aanhang en de kwaliteit van de service van het Regent Hotel,” zegt Harper. Maar trouwe bezoekers van de Four Seasons moeten niet wanhopen, want de keten heeft al aangekondigd in 2004 een nieuw hotel te openen in Hongkong. “Dat zullen we dan zeker in onze lijst van 2005 mogen verwachten,” gaat hij voort.

Exotisch

Uit het onderzoek blijkt dat enkele exotische bestemmingen sterk opgang beginnen te maken. “Hoewel het Aziatische toerisme het helemaal niet goed doet,” zegt Harper, “tonen reizigers tegenwoordig veel belangstelling voor Australië en Nieuw-Zeeland.” De meeste hotels in de buurt van het Australische Great Barrier Reef hebben onlangs een fikse opknapbeurt gekregen. “Een reis naar het Great Barrier Reef is nog steeds iets mystieks en de hotels die er in de buurt lagen, teerden al jaren op die reputatie; tot ze plots beseften dat ze zich moesten aanpassen aan de 21ste eeuw. Daarvan plukken ze nu de vruchten.” Zo maakte Lizard Island dit jaar bijvoorbeeld een sprong van de 48ste naar de elfde plaats op de lijst van Vakantiehotels.

Ook Nieuw-Zeeland weet tegenwoordig kapitaalkrachtige reizigers te bekoren. “De opkomst van verfijnde verblijfplaatsen in Nieuw-Zeeland is indrukwekkend. Er bestaat een hele reeks schitterende charmehotels die ook nog eens uitstekend zijn gelegen,” vertelt Harper. “Het is bovendien leuk dat die over het hele land verspreid liggen. Zo kan je in Auckland in het noorden in een wagen stappen en overal op je trip naar het zuiden verfijnde charmehotels tegenkomen.”

Harper kijkt ook al vooruit en is benieuwd welke invloed de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zullen hebben op de keuzes van zijn lezers. “Voor personen die heel regelmatig vliegen, beginnen de strenge veiligheidscontroles op de luchthavens vervelend te worden.” Hij voorspelt opmerkelijke veranderingen in het gedrag van zijn lezers en de bestemmingen die ze zullen kiezen (87% van hen heeft de titel van directeur, chief executive officer, eigenaar of partner). “In de volgende enquête zou ik graag de subtiele veranderingen in het reisgedrag van de mensen onderzoeken.”

Voor meer informatie over Harpers enquête kunt u terecht op

www.andrewharpertravel.com

Alexandra Kirkman [{ssquf}]

Copyright: Forbes.

Het Four Seasons George V hotel in Parijs is volgens de lezers van het gerenommeerde Andrew Harper’s Hideaway Report het beste hotel ter wereld.

Voor het eerst in de geschiedenis van de enquête staat een niet-Aziatisch hotel op nummer één.

Negen hotels uit de toptwintig van de ‘Stadshotels’ liggen in Londen of Parijs – “een verbluffend gegeven”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content