De beste adressen in Brussel

Shoppen in Brussel betekent balanceren tussen twee werelden: de chique bovenstad en de avant-gardistische benedenstad. Een overzicht van de beste modeadressen.

Het modegebeuren rond de Brusselse Louizalaan en de Waterloolaan zet de grote namen in het zonnetje: van Louis Vuitton tot Gucci en Versace. De buurt rond de Dansaertstraat en de Leon Lepagestraat, in de benedenstad, oogt dan weer een stuk hedendaagser, net als de straatjes rond het Kasteleinsplein in Elsene. Winkels komen en gaan hier iets sneller en dat heeft alles te maken met de hartslag van de avant-garde. Een overzicht.

Stijl (Antoine Dansaertstraat 47, 02-512 03 13)

Sonia Noël is al jaren de drijvende kracht achter deze buurt en haar boetiek Stijl was een trendsetter. Zijzelf oogt vernieuwend en trendy, net als alle collecties in haar shop. Ann Demeulemeester en Dries Van Noten, maar ook Veronique Branquinho en Raf Simons. La Noël laat niet na geregeld met nieuwe designers in zee te gaan. Ze durft, wat je niet van iedere shopeigenaar kan zeggen.

Via Della Spiga (Antoine Dansaertstraat 71, 02-502 20 97)

Bernhard Willhelm is hier kind aan huis, maar ook andere trendsetters – en niet noodzakelijk ex-academiestudenten uit Antwerpen – komen in deze shop aan bod. Avant-garde tout court wordt hier gesmaakt, met als toppers Jean Colonna, Paul Smith, Hussein Chalayan en Alexander McQueen.

Annemie Verbeke (Antoine Dansaertstraat 64, 02-511 21 71)

Toen Marina Yee de mode vaarwel zei, nam Annemie Verbeke heel even haar plaats in bij de Antwerpse Zes. Sindsdien maakt ze kleren, doet aan consultancy in de breigoedsector en geeft les aan de modeafdeling van het Brusselse instituut La Cambre. Annemie Verbekes stijl is eigenzinnig, zonder al te tijdloos te zijn. Maar ze maakt vrouwen nooit belachelijk en dat betekent heel wat.

Christa Reniers (Antoine Dansaertstraat 29, 02-514 17 73)

Jarenlang toonde deze juwelenontwerpster haar werk aan de Oude Graanmarkt, waar nu collega Annick Tapernoux gevestigd is. Sinds een tweetal jaar nodigen Annick en Francis modefanaten uit in dit schitterende pand, waar de sobere collectie volstrekt tot haar recht komt. Witzilver en de ruimte… het zijn maar enkele inspiratiebronnen voor Christa, die zichzelf in vraag blijft stellen.

Hatshoe (Antoine Dansaertstraat 89A, 02-512 41 52)

Belgische schoenen? Die van Veronique Branquinho en Dries Van Noten bijvoorbeeld, maar ook de hoeden van Cécile Bertrand… Hatshoe biedt een mooi antwoord op de vele Belgische kledingcollecties in de buurt.

Les Précieuses (Antoine Dansaertstraat 83, 02-503 28 98)

Juwelen van Les Précieuses, tasjes van Jamin Puech, maar ook de geurkaarsen van Diptyque: dat en meer wordt gepresenteerd in het piepkleine winkeltje van Pili Collado dat als een prachtig boudoir wacht om ontdekt te worden.

Basics (Antoine Dansaertstraat 4, 02-503 14 14)

Met College, het merk van Monique Low, heeft Brussel al jaren zijn BCBG-stijl. Basics is het kleine zusje van dit merk. De plek eert leuke basics waar toch een trendy kantje aan vastzit. Het witte overhemd, de beige chino, het kaki safari-jasje, de heupbroek, de trenchcoat. Dat alles in sobere, sexy uitvoeringen die jaren mee kunnen en dus boven de trends staan.

Johanne Riss (Nieuwe Graanmarkt 35, 02-513 09 00)

Een zenruimte hartje Brussel, dat is waarvan ontwerpster Johanne Riss altijd al had gedroomd. Ze verkoopt hier haar basics in makkelijke (lees: onkreukbare) stoffen, maar loodst ook makkelijk bruidjes in spe naar binnen. Wit en water gaan hand in hand met zachtbruin en hout. De deur zegt genoeg.

Christophe Coppens (Leon Lepagestraat 2, 02-512 77 97)

Hoeden en designobjecten: dat is wat Le Shop aanbiedt. Van Coppens kennen we zijn ongebreidelde fantasie en zijn charmante mildheid. Deze plek geeft nog het best zijn universum weer. Een aanrader, ook voor wie dacht geen hoofd te hebben voor een hoed.

Azniv Afsar (Leon Lepagestraat 28, 02-512 30 96)

Van afkomst is ze Armeense, maar dat zie je niet meteen aan haar collecties. Azniv Afsar is gek op snit, werd getraind in Brussel, maar denkt internationaal. Haar klanten komen uit diverse klassen en dat is de bedoeling.

Martin Margiela (Vlaamsesteenweg 114, hoek Papenvest-Leon Lepagestraat, 02-223 75 20)

Recentelijk geopend en helemaal in de sfeer van La Maison Margiela. Dat betekent: veel ruwe essentie, veel tweedehands meubilair, veel wit en de kleren van een meester-deconstructionist. Initiatiefneemster Sonia Noël kan trots zijn op een shop die de ziel van Margiela ademt. Alle Margiela-collecties (zowel heren als dames) zijn in deze voormalige partiturenwinkel te vinden.

Chine (Louizalaan 82-84, 02-512 45 52)

Een absolute nieuwkomer op de chique Louizalaan is Chine. “Sinds we deze winkel openden, zijn we een merk,” zegt Luc Duchêne, de man achter dit Belgische label. Hij heeft kosten noch moeite gespaard voor deze flagshipstore. Opvallend is de grote etalage en de dieprood gelakte wand achter de kassa. En de collecties natuurlijk: Chine Collection, Mimi Chine (voor kleine meisjes) en Chine de Luxe.

K de Kan (Louizalaan 70, 02-503 36 54)

Ontwerper Joao Filipe da Franca kent wat van mode, maar ook van interieur en dat merk je aan deze zaak. Minimalistisch maar toch warm, met alle aandacht voor het product: hemden, broeken, sjaals… K de Kan is Belgisch met zuiderse roots. Bovendien verrast het merk met indringende fotografie. Zie hun catalogus.

Hampton Bays (Louizalaan 50, 02-513 95 14)

Na de winkel in Knokke is dit een staaltje architecturaal kunnen van Vincent Van Duysen. De kledingcollectie bestaat uit sportswear met een Belgisch tintje, geestig en trendy tegelijk. Van de makers van Xandres, die enkele meters verderop (Waterloolaan 8, 02-503 27 78) dezelfde architect aan het werk zetten voor een pilot store die zich kan meten met de grote namen. Xandres was ooit Andres: Belgisch, maar ook degelijk en saai. Gelukkig is iedereen dat al lang vergeten.

Gérald Watelet (Louizalaan 268, 02-647 35 50)

Vraag meteen of u naar boven kunt, naar de ateliers waar Gérald Watelet nog haute couture maakt. In het gezelschap van een echte première de maison, Madame Irène, maakt u het spel van couture mee, als was het in Parijs.

Greta Marta (Waterleidingsstraat 58, 02-534 88 24)

Meer dan een modezaak, deze hippe winkel met de kledingcollecties van onder meer prinses Diane Von Furstenberg, Stephen Fairchild en Mariën Perez. Veel jurken en broeken, aandacht voor tricot en accessoires, maar ook interieurobjecten, zoals fruitschalen van de Britse designer Tom Dixon. Hebbedingen te over dus.

Privé (Armand Campenhoutstraat 60, 02-642 96 03)

Dromen van Marrakech en van de ontwerpen van Valérie Barkowski, dat doe je bij het binnenkomen van Privé. Het bedden- en badgoed van Mia Zia ligt hier naast de shirts, jurken en de babouches, die typische Marokkaanse slippers… De sfeer is die van duizend-en-een-nacht, maar dan ondergedompeld in een hedendaags wallpaper-bad. Voor wie houdt van authenticiteit en geraffineerde luxe.

13 Galerie du Roi (Koningsgalerij 13, 02-513 72 53)

Initiatiefnemers Thierry Struvay en Patrick Sigal hebben één ding gemeen: onnoemelijk veel smaak. En dat merk je in deze eigenwijze zaak. Sjaals, dassen en tasjes van de Belgische zusjes Declercq, de parfums van Frédéric Malle, enkele juwelen en wat porselein van het betere soort: dit is Colette, maar dan in Brussel. Een must sinds mei 2001.

Veerle Windels

Volgende week: de beste modeadressen in Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content