De beste adressen in Antwerpen

Van het Modepaleis van Dries Van Noten tot de hemelse shop van Ann Demeulemeester: een overzicht van de beste modewinkels in Antwerpen.

Shoppen in Antwerpen is synoniem met een dagje rustig rondwandelen. Zodra de auto geparkeerd is, kunt u urenlang rondslenteren, want de meeste modewinkels liggen op loopafstand van elkaar. De (antiek)buurt rond de Mechelsesteenweg en de Leopoldstraat is makkelijk combineerbaar met trendy Hopland, met de Schuttershofstraat en de Huidevettersstraat. Vandaar naar de buurt rond de Nationalestraat en de Steenhouwersvest is evenzeer een makkie. Straks gaat hier de Modenatie open en dan moet u er wel geweest zijn. Een overzicht van de betere adressen.

Louis (Lombardenvest 2, 03-232 98 72)

Toen Geert Bruloot eind de jaren tachtig met Louis startte, zette hij de toon voor een hele generatie designers. Vandaag bouwt Marjan Eggers, die jaren bij Bruloot werkte, verder aan het imago van een winkel die steeds vernieuwende ontwerpen wil tonen. Zijn hier te zien: de collecties van Martin Margiela en Ann Demeulemeester, Jurgi Persoons, Veronique Branquinho, Raf Simons, AF Vandevorst en Balenciaga.

AVe (Lombardenstraat 18, 03-227 44 01, alleen open op do-vr-za van 11 tot 18 uur)

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar nu is het zover: AVe is open. Annick Vandecappelle wou een eigen modezaak met dingetjes die ze zelf leuk vindt. Na haar modeopleiding aan de Antwerpse academie ging ze als stiliste aan de slag bij Scapa, maar sinds enkele jaren maakt ze mee de fotoreportages van Weekend Knack. Voor AVe zoekt ze aparte accessoires en kledingstukken. Soms verwerkt ze tweedehands in een nieuw object.

Anna Heylen (Lombardenvest 44, 03-203 02 98)

Bescheiden maar zeer talentvol. Dat is Anna Heylen ten voeten uit. Mode boeit haar al jaren, en toch staat de modeweek van Parijs nog maar sinds kort in haar agenda genoteerd. Anna Heylens kleren zijn gemaakt met respect voor de vrouw die ze dragen wil. Zijzelf is dan ook de beste reclame. Of haar poppetjes… aangeklede sculpturen waarmee Anna Heylen al enkele buitenlandse musea aandeed.

Het Modepaleis (Nationalestraat 16, 03-233 94 37)

Dries Van Noten was de eerste van de Antwerpse Zes die zijn persoonlijke universum in België vormgaf. Onlangs kwam zijn Modepaleis zelfs in een nieuw kleedje te zitten, en dat loont. Op het gelijkvloers ligt de damescollectie, één hoog de herenlijn van Van Noten (met een aparte hoek voor maatpakken en met de hand gemaakte hemden). Nieuw in het Modepaleis zijn de parfums van Frédéric Malle, Birckenstock-sandalen met een Van Noten-touch, en tal van andere accessoires.

Garde-Robe Nationale (Nationalestraat 72, 03-485 86 87)

Nieuw in de buurt en vooral een ode aan de Brusselse ontwerpster Annemie Verbeke. De filosofie van de stille kracht, zegt de Antwerpse eigenaar Geoffrey Gillon, en hij laat de ruimte, een ontwerp van het architectenduo Blau en Huycke, voor zich spreken. Behalve de collectie van Verbeke liggen hier ook de ontwerpen van Victor Victoria en de accessoires van Burberry.

A La Mode (Nationalestraat 27, 03-232 29 39)

Initiatiefnemer Alex Delafontaine verdeelt toonaangevende collecties in België, maar laat hier zijn persoonlijke keuze zien: Paul Smith en C by Chloé, maar ook Betsey Johnson en Whistles, Anya Hindmarch en Paco Chicano.

Fragma (Nationalestraat 35, 03-233 22 24)

Architect Danny Venlet zorgde voor een hedendaags interieur waarin collecties zoals Givenchy (by Julien MacDonald), Narciso Rodriguez, Maurizio Pecoraro en Filippa K perfect tot hun recht komen. Roergangers Michael Koblov en Peter Ceursters hebben met Fragma alle troeven in handen. Deze winter beloven ze zelfs nieuwkomers én een eigen lijn.

Walter (Sint-Antoniusstraat 12, 03-213 26 44)

Ha, die Van Beirendonck. De man met de baard en de vele ringen. De man achter het modeproject Landed/Geland in Antwerpen. En de man die samen met vriend Dirk Van Saene Walter runt, een shop die meer wil zijn dan de flagshipstore van beide designers. Naast hun kleren liggen hier ook de collecties van Bernhard Willhelm, Wim Neels, Christophe Charon, Vexed Generation en Eley Kishimoto. Soms worden hier ook oude couturestukken aangeboden, jaargangen 1950 en ouder. Een must, alleen al wegens de ruimte – een ouwe garage -, de sfeer, en de boeiende avant-garde natuurlijk.

Francis (Steenhouwersvest 14, 03-288 94 33)

Dat tweedehands nooit oubollig of aftands moet zijn, bewijst Francis. De ruimte is een openbaring voor wie van trendy vintage houdt: Hermès, Gucci, Delvaux en Pucci, maar ook oude ontwerpen van Van Noten en Bikkembergs hangen hier tussen een amalgaam van designobjecten. Een oude Eames of een lamp uit de jaren zeventig. Het is er (nu en dan). Geluk hebben en vooral geregeld binnenlopen is de boodschap.

Mariën Perez (Steenhouwersvest 59, 03-227 44 84)

Frederic Mariën en Camila Perez stonden zelf in voor het interieur van hun modezaak. Een combinatie van goeie smaak en ruimtelijk inzicht resulteert in een hedendaagse shop waar het genieten is van vrouwelijke kleren. Er is al een shop van hen in Brussel, en straks opent er ook eentje in Milaan, waar het tweetal nu zelfs woont.

Coccodrillo (Schuttershofstraat 9, 03-233 20 93)

Een must voor wie van avant-gardistische schoenen houdt en een ruime keuze wil. Naast de stappers van Demeulemeester en Margiela, ligt hier het betere schoeisel van AF Vandevorst en Dries Van Noten. Het Belgische aanbod wordt aangevuld met Miu-Miu en Prada, Rodolphe Menudier en tal van andere grote namen.

Verso (Huidevettersstraat 39, 03-226 92 92)

De kleren maken de man, en dat leest hier als volgt: grote namen uit het herendesign, zoals Gucci en Saint Laurent ( par Hedi Slimane) en ook enkele Belgische designers zoals Dirk Bikkembergs en Xavier Delcour. Het perfect geknipte pak ligt hier naast de must have van het seizoen. Uiteraard in een minimalistische ruimte, en dat kan tellen.

Scapa World (Hopland 32, 03-226 79 93)

Antwerpenaars zijn opgegroeid met Scapa in de Huidevettersstraat, maar sinds Scapa World in Hopland openging, zetten Brian en Arlette Redding een hogere versnelling in. Hier is de kern van de collectie te vinden – broeken, jasjes, rokken, bloesjes – maar ook tal van accessoires en hebbedingen voor het huis, zoals fotoalbums en -kaders. De architectuur is een ode aan de rechte lijn én de zuiverheid. Net wat Scapa ook met de collectie wil uitstralen.

Mer du Nord (Hopland 4, 03-475 28 23)

Op-en-top Belgisch en helemaal thuis aan zee, en in Hopland, waar Luc Duchêne, de man die Mer du Nord groot maakte, koos voor een ruim interieur met opvallende billboards. Een no-nonsenseshop met basics die nooit uit de toon vallen. Maar u bent gewaarschuwd: de vis is overal. Zeker aan de Noordzee.

Closing Date (Korte Gasthuisstraat 15, 03-232 87 22)

Pia van Closing Date maakt er al jaren een zaak van: eigengereide mode van ontwerpers met lef. Ze verkocht ooit de truien en sjaals van Van Beirendonck, vandaag staat ze voor het betere werk van Vivienne Westwood, Sabotage en Andrew McKenzie. Brits is beter, denkt ze allicht.

Turnover (Korte Gasthuisstraat 9, 03-233 05 20)

Op zaterdag loop je er over de hoofden. Probeer het dus tijdens de week, wanneer het simpele understatement van ontwerpster Marian Wigger helemaal de ruimte vult. De collectie van het Nederlandse Turnover telt jasjes en broeken, rokken en tops, en tal van trendy accessoires, dit keer gestoeld op het Verre Oosten. De Japanse geisha’s achterna…

De Groene Wolk (Korte Gasthuisstraat 20, Lombardenvest 66, 03-234 18 47)

Het betere werk voor kids, dat is waar Chris Proost zich al jaren voor inzet. De collecties die zij in huis haalt, zijn creatief en avant-gardistisch, van designers zoals Anne Kurris en Claude Vell.

Ann Demeulemeester (Verlatstraat 38, 03-216 01 33)

Dit is mijn ziel, zegt Demeulemeester, over haar eerste en voorlopig enige winkel. Architecturaal is dit pand hemels, alleen al wegens de pure belijning en de warmte van oude materialen. Een etalage die er eigenlijk geen is, een wintertuin, paskamers die de oppervlakte van een leefruimte benaderen, een mezzanine met duifjes, de Demeulemeester-tafel voor Bulo, en een zithoek… Meer is er niet nodig om deze zaak uit te roepen tot het beleven waard. En dan hebben we het nog niet eens over de kleren.

Veerle Windels

Vorige week vond u in Trends een overzicht van de beste modeadressen in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content