De beredeneerde cynicus

Na jaren in de voetsporen van zijn vroegere baas Eric Claeys draagt Peter Quaghebeur eindelijk de sjerp van algemeen directeur van de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa).

Net als zijn voorganger houdt Peter Quaghebeur alleen van de media als het hem uitkomt. Een babbel met Trends over zijn nieuwe aanstelling zat er niet in, met de Krant Van West-Vlaanderen wel. Het tekent de man: hij heeft West-Vlaamse wortels en maakte carrière in de voetsporen van een andere West-Vlaming. Werken is belangrijker dan imago.

Quaghebeur groeide op in Ieper maar woont ondertussen in Deurle, de mondaine kunstgemeente langs de Leie. Voor zijn humaniora trok hij nochtans naar de kadettenschool in Lier. De belangrijkste motivatie voor die opoffering waren straffe verhalen van zijn oudere broer. Die werd rijkswachter en speelt draailier bij de folkgroep Kadril. Quaghebeur zelf liet een militaire carrière links liggen en koos voor Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Gent. “Mijn linkse jaren,” noemt hij dat hoofdstuk vandaag.

Na zijn legerdienst trok de topman naar het Wetterse chemiebedrijf Recticel. Daar ontmoette hij voor het eerst Eric Claeys. Wanneer die hem enkele jaren later vroeg om over te stappen naar de commerciële dienst van Het Laatste Nieuws, ging hij daar graag op in omdat het ruimte gaf aan zijn ambitie. Het scenario herhaalde zich in 1997. Claeys ging VTM leiden en zocht daarvoor een luitenant. Die bleek moeilijk te vinden: de functie van commercieel directeur stond bijna een jaar vacant. Uiteindelijk kwam hij weer uit bij Quaghebeur.

Zijn zeventig medewerkers kijken naar hem op en vinden hem een echte strateeg, maar zijn rationele aanpak past niet voor iedereen. De nieuwe VTM-baas (zie ook blz. 74) weet zich afzijdig te houden en forceert zelden beslissingen. Sommige mensen voelen zich daardoor aan hun lot overgelaten, terwijl anderen die vrijheid net waarderen.

Gek genoeg is Quaghebeur behoorlijk onzeker als hij in het publiek moet spreken. Vermoedelijk omdat hij zo perfectionistisch ingesteld is. Zijn mensen kennen hem ook als een cynicus, soms op het randje van het aanvaardbare. Maar respect en bewondering krijgt hij vooral voor zijn intelligentie en werkkracht.

Wat is dan het grootste verschil tussen Claeys en Quaghebeur? De eerste liet zich meer door intuïtie lieden, de nieuwe baas van VTM is beredeneerd en zal zijn beslissingen uitsluitend op rationele argumenten baseren. Of dat werkt, zal de komende jaren blijken.

R.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content