DE BELOOFDE MAN

Op een recente VDBH-missie richting Israël, werd de “Nederlands-Israëlische” zakenman Ies Tropp door de Belgische ambassadeur ter plaatse voorgesteld als een echte kenner van Israël, een insider ook. In 1995 werd hij niet voor niets opgenomen in het keurkorps van “adviseurs van de buitenlandse handel”.

Lang duurde het niet of Ies Tropp werd door de meegereisde Vlaamse “exporteurs” met concrete vragen bestookt. Ies Tropp, met de zachte minzaamheid hem eigen, had voor eenieder concrete antwoorden klaar.

Zelf heeft hij zijn eigen zaak : Ies Tropp Agencies. Zegt Tropp : “Ik kwam hier in 1971 toe met een pak ervaring in de textielsector, maar finaal ook zonder job. Binnen de week lagen al een resem aanbiedingen klaar. Tussen 1971 en 1975 werkte ik voor het in Israël erg bekende textielconglomeraat Kitan. Vanaf 1975 ging ik mijn eigen weg en stichtte een import- en exportagentuur voor hoofdzakelijk West-Europese bedrijven. Mijn eerste klanten kwamen logischerwijs uit België en Nederland, twee landen waar ik jarenlang aan de slag was geweest. Voor Sofinal, met wie ik tijdens de jaren zestig gewerkt had in Nederland, hielp ik in het Midden-Oosten jarenlang het pad effenen. Ook van Beaulieu, Uco en vele andere Belgische bedrijven kwamen er opdrachten. In de agentuur heb je echter te doen met wisselende relaties. Textiel en confectie blijven echter zorgen voor het grootste gewicht in de business.”

Als Ies Tropp het over zijn jeugd heeft, wordt hij, hoe kan het anders, een beetje emotioneel. Ies, de afkorting van het bijbelse Izak, werd in Amsterdam (9 maart 1936) geboren. Zijn ouders waren uit Polen gevluchte joden. Op amper zesjarige leeftijd zag hij zijn ouders voor het laatst. Ies Tropp heeft de stellige zekerheid dat ze in het concentratiekamp Auschwitz zijn vermoord. Zelf heeft hij zijn jeugd doorgebracht bij de Friese familie Dijkstra. Nog als tiener leerde Tropp op eigen benen staan. Vooral via avondonderwijs schoolde hij zichzelf bij. In de jaren vijftig begon hij als kleermaker (eerste job) en klom hij langzaam maar zeker hoog op de maatschappelijke ladder. Bij het bekende Amsterdamse bedrijf Gebroeders Lissauer bekleedde hij een topfunctie.

“Maar in 1971 stelde ik mezelf en mijn familie voor de keuze : ofwel verder blijven leven in het rijke Westen, ofwel in het land van herkomst de kastanjes mee uit het vuur helpen halen,” zegt Ies Tropp. Het werd Israël en straks viert hij er zijn zestigste verjaardag. “Ik heb mijn beslissing nog geen seconde betreurd,” zegt hij overtuigd.

IES TROPP (IES TROPP AGENCIES) Vis in het water in het Midden-Oosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content