DE BELG VAN DE BACKBONE

ICT-avant-garde.

Centraal element in het ‘ Intelligent Island‘-beleid van de Singaporese overheid is het in 1997 gestarte project Singapore One, een nationaal initiatief om geavanceerde multimedia-applicaties en -diensten – met hoge snelheid en hoge capaciteit – binnen het bereik te brengen van iedere Singaporees, in elk huis, elk bedrijf, elke school. De basis waarop die diensten draaien, is de breedband-netwerkinfrastructuur van 1-Net. En de chief technology officer van die backbone is de Belg Bart Voeten (38), die een team van een 25-tal ingenieurs leidt (op een totaal personeelsbestand van 35 mensen bij 1-Net).

Deze burgerlijk ingenieur computerwetenschappen en industrieel beleid (KU Leuven) reageerde in het voorjaar van 1994 op een wervingsadvertentie waarin de Singaporese regering aankondigde een testbed te willen opzetten voor een breedbandnetwerk. Voeten: “Ik had er acht jaar research opzitten bij Alcatel Bell in Antwerpen, specifiek in de ATM-breedbandtechnologie ( Asynchronous Transfer Mode) die gezocht werd, en in video-on-demand, waarvan toen nog werd gedacht dat het dé killer application was waarop een groot publiek zat te wachten. Een selectie-interview en enkele maanden later mocht ik mijn koffers pakken om naar hier te verhuizen en te starten op het onderzoeksdepartement van het Information Technology Institute.” Na tweeënhalf jaar testen, en nadat medio 1996 het Singapore One project was aangekondigd, werd Bart Voeten dan gevraagd om in mei 1997 chief technology officer te worden van 1-Net, het consortium dat de backbone ging aanleggen en exploiteren. Vandaag bedekt het netwerk, via de access providers Singapore Telecom (de nationale telecomoperator) en Singapore Cable Vision (de nationale kabelmaatschappij), meer dan 98% van de stadstaat. In het consortium participeren naast de twee genoemde toegangsleveranciers ook een investeringsdochter van de Telecom Authority of Singapore en twee internet service providers, Pacific Internet en Cyberway.

“De inititiële investering om de backbone te leggen, bedroeg ongeveer 10 miljoen Singapore-dollar ( nvdr – om en bij 240 miljoen frank), zonder de glasvezelkabel: die huren we van Singapore Telecom,” geeft Voeten mee. Er wordt ondertussen driftig voort geïnvesteerd. “Want vooral Singapore Telecom, dat voor de aansluiting van z’n klanten op het net de ADSL-modemtechnologie van Alcatel Bell gebruikt, volgt voortdurend de nieuwste ontwikkelingen en wil daar zo snel mogelijk zelf mee experimenteren,” zegt Bart Voeten. “De concurrerende access provider Singapore Cable Vision, die zijn klanten via een kabelmodem connecteert, voelt de druk, en gaat eveneens mee in de tech-avant-garde. Met twee zo’n veeleisende klanten, moeten wij dus nóg verder vooruitkijken. Dit land is een heel stimulerende omgeving voor wie in de informatie- en communicatietechnologie (ICT) werkt.” Niet verwonderlijk dat er op de beschikbare knowhow een beroep wordt gedaan door minder gevorderde landen. Zo is Voeten vanuit 1-Net ook betrokken bij consultancyprojecten voor netwerken in New Delhi (India) en Dalian (China).

Raf Pauwels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content