De Belg die alles uit de kast haalt

Hij droomde ervan om in Brussel verkoper van antieke meubelen te worden, maar uiteindelijk werd hij in Parijs ontwerper van hedendaagse kasten, stoelen en tafels. Nauwelijks 33 jaar is Olivier Lempereur, maar toch tekent hij al voor luxehuizen zoals Cartier en Calvin Klein.Parijs (Frankrijk).

Parijs (Frankrijk).

Als u een kast van Olivier Lempereur (33) opent, maakt u automatisch ook de zijflank vrij zodat u een veel beter verlichte binnenkant ontdekt. Als u een liefhebber bent van de Japanse gastronomie, dan kunt u zo aanschuiven, want ook daarvoor heeft Lempereur de geknipte tafel ontworpen. En als u tot slot aan een van zijn bureaus zit te werken, kunt u de laden openen zonder dat u een stoot in uw buik krijgt: ze gaan immers zijwaarts open.

Praktisch en verrassend zijn de meubelen van de Belg Olivier Lempereur. De jonge designer, wiens kantoor in het deftige zevende Parijse arrondissement ligt, concentreert zich vooral op het gebruiksgenot, het streven naar perspectief en licht, en de combinatie van duurzame materialen en tijdloze lijnen. “Niet dat ik mezelf tot de pure minimalisten reken,” zegt Lempereur. “Sommige objecten mogen dan al minimalistisch qua opzet zijn, toch krijgen ze steeds een warme toets door de details. Voor een juwelenontwerper heb ik bijvoorbeeld ooit lakwerk met lichte eik en gepatineerde messing gecombineerd.”

Olivier Lempereur kan nog het best worden omschreven als een ontwerper-binnenhuisarchitect. “Ik lever werk op maat. Ik heb twee jaar geleden een meubelcollectie gelanceerd, maar ik kan de afmetingen en afwerkingen aanpassen. De collectie wordt steeds groter en alles wordt op bestelling gemaakt.” Bij Lempereur is er dus niks in voorraad.

Kantoor in Monaco

Olivier Lempereur volgde een meubelmakersopleiding aan het Institut Saint-Luc in Doornik, en trok daarna naar het Centre des Arts Décoratifs ( CAD) in Brussel voor een studie interieurarchitectuur. Stage liep hij bij de ateliers Ecart van Andrée Putman in Parijs. Zowel de Lichtstad als het werk bij Ecart lieten onuitwisbare sporen na: “Mijn ontmoeting met Andrée Putman was schitterend. Die vrouw is zo’n persoonlijkheid, en bovendien is ze een van de grootste agenten ter wereld inzake binnenhuisarchitectuur. Ik was uitermate gemotiveerd. Zes maanden lang werkte ik als assistent voor de assistenten van de projectverantwoordelijken. Zo raakte ik van nabij betrokken bij de bouw van een kantoorgebouw in Monaco, de Bally-boetieks en een wedstrijd voor het Louvre. Na drie maanden kreeg ik een contract aangeboden en uiteraard tekende ik onmiddellijk. Zo had ik al een loon nog voor ik mijn diploma had: officieel liep ik immers nog steeds stage.”

Na vier jaar te hebben gewerkt bij Ecart, ontmoette Lempereur zijn latere echtgenote: Hélène, een Française die in dezelfde sector werkt. Het paar besloot om terug te keren naar Brussel, waar Lempereur aan de slag ging bij het bureau Axel Verhoustraeten. Maar lang bleven ze niet in België: met een kapitaal van 50.000 toenmalige Franse franc begonnen ze in Parijs Aires Libres, een bedrijfje dat momenteel vier personeelsleden telt en volledig met eigen middelen wordt gefinancierd. De omzet bedraagt 225.000 euro. Omdat hun adresboekje in de beginperiode nog zo goed als blanco was, ontwikkelden Lempereur en zijn vrouw Variations sur le même plan, een soort à la carte-dienstverlening op het vlak van binnenhuisarchitectuur. Variations sur le même plan biedt verschillende pakketten aan tegen een vaste, per vierkante meter berekende prijs: 50% wordt betaald bij de bestelling, de andere 50% bij de definitieve oplevering van het project. In een eerste fase meet Lempereur een woning of kantoor op en stelt drie verschillende inrichtingen voor. De tweede fase omvat een omschrijving van de werken. In de derde fase wordt het project werkelijk uitgevoerd. Een formule die goed aanslaat.

Daarnaast legt het paar zich ook toe op meubelontwerp. Waarschijnlijk openen Olivier en Hélène volgend jaar hun eigen meubelboetiek in Parijs. Maar ook de export, enkele winkels in het buitenland (2004 of 2005) en misschien een originele inrichting van een bioscoop staan op het verlanglijstje. “Ik wil de dingen niet te groots zien, maar wel beschikken over een team dat voldoende middelen achter de hand heeft om een ernstige en correcte opvolging van de werven te kunnen garanderen,” verzekert Olivier Lempereur.

Retour Parijs-Brussel

Vanwaar die snelle terugkeer naar de Lichtstad na dat korte verblijf in Brussel? “Ik miste Parijs, en bovendien biedt Frankrijk heel wat meer mogelijkheden,” verdedigt Lempereur zich. “Wat telt, is het samenspel van interessante ontmoetingen en ervaringen. Zo heeft Andrée Putman me voorgesteld aan Frédéric Malle, voor wie ik een parfumerie heb ingericht. Hij wou een winkel die de indruk gaf altijd al te hebben bestaan.”

Lempereur werkte intussen ook voor luxehuizen zoals Cartier en Calvin Klein, en vandaag legt hij de laatste hand aan een groot project voor een Duitse stoffenfabrikant in de rue du Faubourg-Saint-Honoré. Een visitekaartje waar Aires Libres trots op mag zijn.

Olivier Lempereur houdt van meubels en architectuur uit de jaren 1930. “Waar ik me het best op mijn plaats voel? In het Paviljoen dat Ludwig Mies van der Rohe heeft ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van Barcelona. Daarentegen voel ik me helemaal niet op mijn gemak in ruimten die zijn volgestouwd met antieke meubels.” Een vreemde opmerking voor een persoon die vroeger gepassioneerd was door oude meubelen en zelfs met de idee speelde er zijn beroep van te maken. “Op een bepaald moment kreeg ik een overdosis zeventiende- en achttiende-eeuwse meubelen. Het werd me te veel.”

De conversie van Lempereur naar moderne meubelen en Parijs lijkt in ieder geval goed geslaagd. Als de designer spreekt, begint zelfs al een Parijs accent door te klinken. Maar desondanks blijft hij Belg: welke Fransman zou het in zijn hoofd halen om zijn pasgeboren zoon Leopold te noemen?

Serge Vanmaercke [{ssquf}]

Olivier Lempereur: 15 rue Oudinot, 75007 Parijs, 00-33-1 56 58 62 62,

www.olivierlempereur.com, info@olivierlempereur.com

Praktisch en verrassend zijn de meubelen van de Belg Olivier Lempereur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content