De bankier met de gouden stick

Hoe ver komen de Belgische hockeymannen op het Europees kampioenschap in Boom? Zondag is de finale. Daarna gaat Jérôme Truyens, de kapitein van de ploeg, weer aan het werk als financieel analist bij Puilaetco Dewaay.

“Ik train gemiddeld 2,5 dag per week. Aangezien de trainingen vooral ‘s avonds plaatshebben, lukt het om werk en hockey te combineren”, zegt Jérôme Truyens. Dat de Brusselaar, die onlangs 26 kaarsjes uitblies, beide activiteiten vlot weet te verenigen, komt niet alleen door zijn goede organisatie en strakke discipline. Met zijn werkgever kon hij een schikking treffen om flexibel te werken. “Ik heb een vast contract, maar bij belangrijke wedstrijden neem ik onbetaald verlof”, legt de kapitein van de Red Lions uit.

Dit jaar is wat uitzonderlijk. “Ik ben begin mei bij de bank gestopt en keer pas in september terug. Eerst waren er de voorbereidingen op het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker 2014, dat in juni plaatsvond in Rotterdam. Sinds begin juli oefenen we voor het Europees kampioenschap, dat van 17 tot 25 augustus in de Antwerpse gemeente Boom wordt gehouden.”

Hockey is weliswaar democratischer geworden, het blijft een sport die vooral in de betere kringen wordt beoefend, en dat is een vijver waar de banken graag in vissen. De meeste sponsoren dan ook een of meerdere Belgische topclubs. Puilaetco is hoofdsponsor van Racing, de Ukkelse club van Jérôme Truyens.

Op die manier kwam de kapitein van de ‘Ratten’ na zijn studie handelsingenieur in contact met de bankdirectie. “De eerste drie jaar heb ik aan de VUB gestudeerd, waar ik een beter statuut kreeg als topsporter”, vertelt hij. “Begin januari legde ik al mijn examens in één week af en vervolgens trok ik enkele weken op stage met de nationale ploeg. Het was mijn droom om Solvay te doen, dus koos ik de laatste twee jaar voor de ULB.”

In juni 2010 studeerde hij af met grote onderscheiding, in november van dat jaar nam Puilaetco de drietalige Truyens in dienst als financieel analist. “Ik had zin om de financiële wereld te leren kennen. Ik heb 2,5 jaar in de afdeling obligaties gewerkt. Sinds april dit jaar ben ik assistant managervan twee aandelenfondsen.”

Uithangbord voor de bank

Privébank Puilaetco Dewaay verheelt niet dat het een positieve impact heeft om een boegbeeld van de Red Lions in haar rangen te hebben. “Het geeft ons het imago van een werkgever die niet moeilijk doet over werktijdverdeling”, zegt Thierry Smets, voorzitter van het directiecomité van Puilaetco Dewaay. “We zijn er oprecht van overtuigd dat een goede werkgever vandaag de dag zijn medewerkers wat flexibiliteit moet gunnen.” De aanwezigheid van Truyens bij Puilaetco bevordert ook de samenhorigheid onder het personeel, vertelt de topman. “We staan met een groepje collega’s gezellig rond het veld. We volgen zijn resultaten op de voet. Op kantoor projecteren we ze zelfs op groot scherm. Dat bevordert de teamgeest en creëert een gevoel van trots om bij Puilaetco te werken.”

De man die in 2010 tot ‘Gouden Stick’ werd verkozen (het equivalent van de Gouden Schoen in het voetbal) was erbij op de Olympische Spelen van Peking en Londen. Het was in de Britse hoofdstad dat hij voor het eerst de kapiteinsband droeg. De rol zat hem als gegoten. In het hockeymilieu gaat ‘Tchouk’ – zijn koosnaampje – door voor een gentleman. “Op het veld probeer ik het goede voorbeeld te geven. Ik stel me positief op en moedig mijn medespelers aan. Vanuit mijn positie heb ik een perfect zicht op het spel. Ik vorm de schakel tussen de aanvallers en de verdedigers.”

In de match tussen België en Tsjechië van maandag 19 augustus vierde de spelverdeler zijn 250ste selectie voor de nationale ploeg. Het record is in zicht. Truyens wordt geregeld benaderd door buitenlandse profclubs, maar is verknocht aan zijn club.

Ondernemersambities

Als hij met hockey bezig is, probeert Truyens te volgen wat er in de zakenwereld omgaat. Wanneer hij kan, checkt hij zijn professionele e-mails. “Hij is heel rustig en bezadigd”, getuigt zijn grote baas. “Hij zit goed in zijn vel. De stressbestendigheid die hij als topsporter verwerft, is een interessante eigenschap voor jobs op de financiële markten. Het kan een troef zijn voor zijn verdere carrière.” Het enige professionele nadeel dat de analist ondervindt, is volgens Thierry Smets dat hij geen functie kan uitoefenen waarbij hij rechtstreeks contact heeft met de cliënten. Het is niet mogelijk om daarvoor een alternatieve werkorganisatie te creëren.

Jérôme Truyens blijft zeker voor de nationale ploeg spelen tot de Olympische Spelen van 2016 in Rio, maar daarna wil hij zich volledig richten op zijn professionele loopbaan. “Ik heb professionele ambities”, zegt hij. “De dag dat mijn werk me 100 procent opslorpt, maak ik voor mezelf uit wat ik wil doen. Ik zou ook mijn eigen bedrijf kunnen oprichten, iets wat ik van a tot z in handen neem.”

SANDRINE VANDENDOOREN

“We volgen zijn resultaten op de voet. Op kantoor projecteren we ze zelfs op groot scherm”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content