De bankier eet met twee stokjes

Thomas DeCoene is de nieuwe topman van de Aziatische branche van GE Capital Markets Services. De geknipte man: hij werkte eerder voor Citibank in Tokio en het Japanse LTCB in New York.

Meer dan dertig jaar geleden trok de Kortrijkzaan Thomas DeCoene weg om zijn dienst als ontwikkelingsmedewerker “zover mogelijk van Europa” te doen. Hij belandde in Brazilië. Na zijn dienst bleef hij in dat land, haalde een MBA en vond een job bij Citibank.

DeCoene werkte dertien jaar in Brazilië. Het was een periode van economische hoogconjunctuur. Hij huwde een Braziliaanse met een sterke voorliefde voor Japan. In de jaren tachtig volgde een crisis. Thomas DeCoene vertrok naar New York en werkte samen met William Rhodes, de huidige senior vice-president van Citigroup. Hij werkte drie jaar intensief aan zijn nieuwe opdracht. Daarna volgden nog vijf jaar op de Amerikaanse markt. Voor McDonald’s, Squibb, Merck en andere bedrijven beheerde hij nu eens de activa, dan weer het wisselkoersrisico. En toen volgde hij zijn vrouw naar Japan. DeCoene werd chief executive officer van de afdeling internationale financiën bij Citibank Japan. Het geld stroomde binnen, maar de speculatieve zeepbel zou snel barsten.

In 1992 verliet DeCoene Citibank en richtte in New York LTCB Latin America Inc. op voor de Long Term Credit Bank of Japan. Algemeen directeur DeCoene kreeg een kredietlijn van 200 miljoen dollar en de zaken liepen lange tijd gesmeerd voor LTCB Latin America. Tot het moederbedrijf over de kop ging.

Vlakbij het gebouw van het teloorgegane LTCB Latin America Inc. lagen de kantoren van General Electric, dat net een nieuwe afdeling interne financiële hulpmiddelen aan het oprichten was. Voor deze nieuwe divisie, die GE Capital Markets Services was gedoopt, werd gezocht naar “iemand die financiële producten met een hoog rendement en een hoog risico wilde beheren.” Nu zit DeCoene weer in Tokio.

François Vermeulen [{ssquf}]

Thomas DeCoene (50).

Wordt: topman van GE Capital Markets Services Asia.

Vrije tijd: vissen met een kunstvlieg.

DeCoene werd CEO van de afdeling internationale financiën bij Citibank Japan. Maar de speculatieve zeepbel zou snel barsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content