De andere Joe Biden

Sonia Dridi, Joe Biden, le pari de l'amérique anti-Trump, ed, du rocher, 224 blz, 19,90 euro

Als de Democraat Joe Biden begin november de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zal hij bij de eedaflegging in januari met zijn 78 jaar de oudste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn. Zijn enthousiasme om een gooi te doen naar het Witte Huis was beperkt, schrijft de Franse journaliste Sonia Dridi. Dridi is sinds 2015 correspondente in Washington D.C. en kent de Democratische partij goed. Biden was pas bereid om mee te doen aan de verkiezingen als hij wist dat ze zouden uitdraaien op een anti-Trump-referendum.

Gewonnen spel heeft hij zeker ziet, stelt Dridi. De anti-Biden-campagne van de Republikeinen, die de rivaal van Donald Trump afschildert als een oude, vermoeide en soms verwarde man, raakt een teer punt. ‘Sleepy Joe’, die meer dan eens data, personen en feiten door elkaar haspelt, bestaat wel degelijk. Zijn leeftijd en zijn gezondheidstoestand zijn Bidens achilleshiel. In de biografie komt de lezer tal van minder bekende zaken over de Democratische kandidaat te weten. Zo sukkelt hij al sinds het einde van de jaren tachtig met zijn gezondheid. Hij moest toen een operatie ondergaan na hartproblemen.

Privé moest Biden zware tegenslagen overwinnen. In 1972 overleden zijn eerste echtgenote Neilia en zijn dertien maanden oude dochter Naomi bij een verkeersongeval. Zijn twee zonen raakten gewond. Biden had zelfmoordplannen, maar beet door omwille van zijn zonen. Hij vluchtte in de politiek en de Amerikaanse Senaat werd zijn tweede thuis. In 1988 was hij kandidaat voor de Democratische nominatie bij de presidentsverkiezingen. Tijdens de campagne kwam hij in opspraak, toen bleek dat hij delen van een toespraak van de Britse Labour-leider Neil Kinnock had geplagieerd. Biden trok zich terug uit de race. Binnen de Democratische Partij worden tot nu vragen gesteld bij zijn goede contacten met politici die in de jaren zestig voorstanders van rassenscheiding waren. Minder bekend is dat Joe Biden katholiek is. Als hij verkozen wordt, zal hij – na John F. Kennedy – pas de tweede katholieke Amerikaanse president zijn.

Sonia Dridi heeft het in het boek ook over zijn tweede echtgenote Jill, een lerares die gestopt is met werken om campagne te voeren met haar echtgenoot. Haar invloed is groot. In 2004 dacht Biden eraan de strijd aan te gaan met president George W. Bush. “Te vroeg”, zei Jill. Joe Biden volgde haar raad op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content