DE AMERIKAANSE ZEGE VERKLAARD

De Amerikanen hebben in Melbourne voor de vierde keer de President’s Cup gewonnen tegen het internationale team. Helaas verliep het toernooi niet meteen in de beste sfeer. Na afloop pareerde de Amerikaanse kapitein Fred Couples de kritiek en sarcastische opmerkingen door te stellen dat zijn team wel degelijk had gewonnen omdat het beter was, en niet omdat de Amerikanen meer ervaring hadden met de wedstrijdformule die afgeleid is van de Ryder Cup. De Predident’s Cup wordt gespeeld in foursome en daar hadden sommige spelers van het internationale team het moeilijk mee.

De kapitein van het verliezende team, de Australiër Greg Norman, zei dan weer dat de gastheren het recht zouden moeten hebben de wedstrijdformule te kiezen. In zijn team, waarin geen plaats is voor Europese spelers, zat immers niemand die deelneemt aan de Ryder Cup. Volgens Norman verklaarde het dan ook de nederlaag van de internationale ploeg, die in de singles en four balls zeer goed had gepresteerd.

Norman gedroeg zich als een slecht verliezer, maar het was dan ook de tweede keer op rij dat hij de duimen had moeten leggen tegen de Amerikaanse ploeg van Couples. “Ik vraag me af wat Greg had verteld als zijn ploeg had gewonnen”, gniffelde Couples, die in de laatste singles vier ervaren spelers opstelde. Een tactiek die loonde, want ze wonnen hun wedstrijden: Tiger Woods – die al zijn zevende President’s Cup speelde- walste over thuisspeler Aaron Baddeley 4&3 nadat Jim Furyk Ernie Els had geklopt. David Toms nam de maat van de Australiër Robert Allenby 7&5 na de overwinning (2&1) van Stricker tegen de Koreaan YE Yang.

Voor de Amerikanen was het al de zevende overwinning in negen edities, maar ook de eerste zege op buitenlands grondgebied. “Ze hebben ons een fameuze pandoering verkocht”, gaf Norman toe.”Vooral op de putting dan. Maar we wonnen toch de helft van de twaalf singles.” De Australiërs waren ook van mening dat het terrein van de Royal Melbourne niet echt goed bespeelbaar was. De greens lagen er keihard bij. De Australiërs hadden voor het toernooi nochtans voorspeld dat de terreinkennis van Baddeley en Allenby een groot voordeel zou zijn, net zoals de steun van het thuispubliek. Maar het omgekeerde gebeurde: de thuisspelers gingen onderuit, wellicht omdat de druk van de hoge verwachtingen te groot was.

Het beslissende punt werd aangeleverd door Tiger Woods, op de par vijf van de vijftiende hole, toen hij de bal op heerlijke wijze uit een bunker haalde en tot op minder dan een meter van de hole sloeg. “Ik kreeg heel wat kritiek omdat ik Woods een wildcard had gegeven”, zei Fred Couples. “Maar hij had me beloofd dat hij keihard zou werken om er klaar voor te zijn…”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content