De aanloop naar 2020

OPRAH WINFREY De tv-zenders willen haar graag als uitdager van Donald Trump. © REU

In 2019 brandt bij de Democraten de race om genomineerd te worden als presidentskandidaat helemaal los. Het ontbreekt de partij aan een duidelijke favoriet om Donald Trump uit te dagen in 2020. Maar we kunnen we een profiel schetsen.

Een eerste optie zou zijn een ervaren staatsgouverneur te kiezen, iemand die geruststellende competentie uitstraalt. Misschien zal een beetje saaiheid wel opwindend lijken na vier jaar Trump-show. Alleen zijn er weinig doorgewinterde gouverneurs waaruit de Democraten kunnen kiezen.

Een andere aanlokkelijke mogelijkheid is een ondernemer te kiezen, bij voorkeur iemand die aanzienlijk rijker is dan de huidige president. Michael Bloomberg past in dat plaatje. De kans dat hij de Democraten in de voorverkiezingen voor zich kan winnen, is echter klein. Republikeinen houden wel van een politieke nieuwkomer, maar Democraten houden traditioneel vast aan de nuchtere overtuiging dat een minimum aan bestuurservaring noodzakelijk is. De televisiezenders bidden dan weer op hun blote knieën dat het een strijd wordt tussen Trump en Oprah Winfrey.

Onderzoek wijst erop dat kiezers vooral gedreven worden door afkeer voor de tegenpartij. Dan kunnen de Democraten het best iemand kiezen die de minste weerstand zal oproepen bij de Republikeinen. Veel Democraten denken dat Trump-kiezers doorgaans gedreven worden door vrouwenhaat en rassendiscriminatie. In dat geval kan de partij het beste een blanke man nomineren. Die redenering verklaart mee waarom Joe Biden, vicepresident onder Barack Obama, theoretisch een kans maakt. Een jongere man met een beetje militaire ervaring zou echter nog beter zijn. Anderzijds zouden veel Democraten het zoete gerechtigheid vinden mocht Trump het moeten afleggen tegen een kandidaat zoals senator Elizabeth Warren, Kamala Harris of Kirsten Gillibrand. Verkiezingscampagnes volgen echter zelden het scenario van een Marvel-strip.

De auteur is redacteur Amerika van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content